ua en ru

При введенні "Газпромом" передоплати, "Нафтогаз" буде змушений ввести її для ТКЕ

У разі введення "Газпромом" передплати за постачання газу, НАК "Нафтогаз України" буде змушений ввести її для теплопостачальних компаній (ТКЕ). Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

У разі введення "Газпромом" передплати за постачання газу, НАК "Нафтогаз України" буде змушений ввести її для теплопостачальних компаній (ТКЕ). Про це повідомило "Комерсант-Україна" джерело з Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (Міненерго).

Повідомляється, що джерело в Міненерго розповіло, що проблеми з оплатою газу пов'язані із заборгованістю теплопостачальних компаній перед "Нафтогазом", яка зараз становить 2,1 млрд дол. При цьому більше половини суми (1,27 млрд дол) є обов'язком уряду перед ТКЕ в рамках субсидування тарифів на тепло. За словами джерела, якщо "Газпром" введе передоплату, українська монополія буде змушена перейти на аналогічний режим роботи і з ТКЕ. Ситуація ускладнюється тим, що минулого тижня Рада дозволила Кабміну субсидувати тарифи на тепло і водопостачання векселями. В ТКЕ вже заявили, що мають намір використовувати ці векселі для погашення заборгованості перед "Нафтогазом", що погіршить і без того непросте становище газової компанії.

Ще однією причиною проблем "Нафтогазу" стало те, що в березні компанія вимушено поступилася Ostchem продажем газу промисловості - тільки вона є платоспроможним споживачем, продажі палива якому приносять прибуток.

В України є тільки два виходи із становища - підвищення тарифів на тепло до економічно обґрунтованого рівня або повернення промислових споживачів "Нафтогазу", зазначає президент міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук. На його думку, якщо "Нафтогаз" поверне собі промислових споживачів, то протягом півтора-двох місяців зможе акумулювати необхідні для розрахунку з Росією кошти. Підвищувати тарифи напередодні президентських виборів, які заплановані на 2015 рік, президент Віктор Янукович навряд чи стане, додає президент Енергетичної асоціації України Василь Котко.

Раніше Міллер відзначав, що в частині оплати поточних поставок Газпром регулярно надавав "Нафтогазу України" можливість відстрочити платежі. Так, за поставку в серпні на суму 882 млн дол. було підписано доповнення до контракту, що дозволяє сплатити їх пізніше - до 1 жовтня. Однак, за його словами, жовтень закінчується, але рахунки досі не оплачені.

"Ситуація дуже серйозна, враховуючи, що, за контрактом, у разі порушення умов платежів передбачений перехід на систему передоплати за поставку газу. Це питання треба вирішувати і робити це терміново", - заявив Міллер.

Зазначимо, що Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівлі газу, досі вони не увінчалися успіхом. У 2012 році Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, в цьому році можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від Росії Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівлі газу в Азербайджану і Туркменії.

Раніше офіційні особи в українському уряді повідомляли, що в наступному році Україна закупить не більше 18 млрд куб. м газу.

Також, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Україна продовжить скорочувати імпорт російського газу, а в перспективі взагалі не стане купувати його, якщо чинні контракти не буде переглянуто.