ua en ru

За відсутності держпідтримки національних НПЗ, Україна може втратити власну нафтопереробку, - учасник ринку

Якщо держава не вживатиме заходів з підтримки українських НПЗ, країна може вже дуже скоро втратити власну нафтопереробку. Таку думку, виступаючи на третьому щорічному "Українському енергетичному форумі", висловив президент і головний керуючий директор ТОВ "ТНК-ВР Комерс" Дідьє Казіміро.

"При існуючих умовах приватні НПЗ, що залишилися в Україні, зупиняться вже найближчим часом. Для їх відкриття через рік-два буде потрібно замінити левову частку обладнання, що рівноцінно модернізації, а якщо НПЗ простоять довше - дешевше буде побудувати нові заводи. Таким чином, Україна стане повністю залежною не лише від імпортного газу, але і від імпортного бензину і дизпалива", - прогнозує він.

За словами експерта, в сучасному світі нафту неможливо використовувати без складного і багаторазового процесу переробки. "Саме тому, з точки зору стратегічних активів та енергетичної безпеки будь-якої держави, власна нафтопереробка настільки ж важлива, як і видобуток вуглеводнів, самодостатність в генерації електроенергії", - зазначив Казіміро.

Для того щоб зберегти вітчизняну нафтопереробку, держава, на думку експерта, має терміново вжити заходів для її підтримки. "Найбільш прийнятним варіантом є скасування ПДВ для нафтопереробки в Україні по всьому ланцюжку (на нафту і нафтопродукти). Крім того, держава могла б встановити тимчасові квоти на ввезення моторних палив в Україну, а також в рамках договору з СОТ збільшити зв'язкові ставки з діючих 5% (бензин) і 2% (дизель) до 15% та 10% відповідно, забезпечити стабільність толінгових операцій для НПЗ", - вважає Казимиро.

Дуже важливим питанням, за словами топ-менеджера, є і підвищення якості нафтопродуктів. "З цією метою найближчим часом Україні необхідно забезпечити повний перехід на Євро-4 і скасувати старі стандарти, а також ввести податкові пільги для обладнання, що ввозиться в Україну з метою модернізації НПЗ. Крім того, держава повинна забезпечити фінансування контролю якості нафтопродуктів і збільшити штрафи і законодавчу відповідальність за випуск та торгівлю контрафактною продукцією, посилити протидію контрабанді нафтопродуктів в Україну", - прогнозує експерт.

За його словами, внаслідок збитковості переробки нафти, поставки сировини на Лисичанський нафтопереробний завод будуть припинені вже з 1 березня 2012 р. і НПЗ зупиниться на поточний ремонт.

На думку аналітика, імпортозалежність українського ринку нафтопродуктів в останні роки стала критичною. "За період 2009-2011 рр., баланс між вітчизняними та імпортними нафтопродуктами кардинально змінився. Якщо в 2009 р. частка продукції вітчизняних виробників становила 61%, а імпортних - 39%, то вже в 2011 р. частка українських нафтопродуктів склала 38%, а імпорт зайняв 62% ринку", - сказав він.

Відзначимо, напередодні в секретаріаті експертно-аналітичної групи з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Міненерговугілля заявили, що зупинка Лисичанського НПЗ не позначиться на забезпеченні українського ринку світлими нафтопродуктами.