ua en ru

Президент ПАР: Механізм співпраці країн БРІКС допоможе створити робочі місця і привернути інвестиції

Президент Південно-Африканської Республіки, нового члена механізму співпраці в рамках БРІКС, Джейкоб Зума в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Сіньхуа" відзначив, що ПАР вважає за честь приєднання до механізму співпраці між країнами БРІКС. Це буде не тільки сприяти розвитку південноафриканської економіки, але і сприяти співробітництву Південь-Південь в рамках ООН. За словами Президента, завдяки механізму співробітництва країн БРІКС вдасться створити величезний ринок для південноафриканських товарів і послуг. ПАР вживе заходів щодо залучення іноземних інвестицій, розвитку торгівлі, сприяння індустріалізації країни і реалізації цілей, поставлених у сфері працевлаштування.
В даний час ПАР проводить широкі обміни та співробітництво з Китаєм, Росією, Індією і Бразилією у фінансовій, сільськогосподарській, юридичній, комерційній і науковій сферах. За словами Дж.Зуми, 5 країн мають величезний потенціал і широкий простір для співпраці у сфері науки і техніки, культури, спорту, ліквідації наслідків кліматичних змін та енергетики.
В оприлюдненому на початку поточного року посланні про ситуацію в країні Дж.Зума оголосив 2011 р. "Роком створення нових робочих місць". Згідно з новою програмою економічного розвитку, розробленої південноафриканським урядом, до кінця 2020 р. в ПАР будуть створені ще 5 млн робочих місць, завдяки чому рівень безробіття в країні знизиться з 25% до 15%. На думку Президента, приєднання ПАР до механізму співробітництва БРІКС буде сприяти досягненню цієї мети.
Дж.Зума зазначив, що в якості важливої групи економічних суб'єктів з ринками, що народжуються БРІКС докладе зусиль щодо прискорення темпів будівництва нового, більш справедливого і збалансованого міжнародного політичного, економічного і фінансового порядку. Надалі ПАР буде проводити тісну співпрацю з іншими країнами БРІКС в рамках ООН, "Групи 20" і інших міжнародних організацій, щоб відобразити загальні виклики.
Дж.Зума також вказав, що механізм співробітництва БРІКС буде взаємодіяти з Рухом неприєднання та "Групою 77" у прагненні підвищити рівень співпраці Південь-Південь в рамках ООН.
ПАР є країною-учасником Форуму по діалогу Індія-Бразилія-ПАР, створеного в червні 2003 р. Три держави з ринками, що народжуються в рамках цього механізму узгоджують та координують свої позиції щодо реформування міжнародного порядку і сприяння взаємодії в різних сферах.
Президент ПАР також зазначив, що механізм співробітництва БРІКС може нарівні з Форумом по діалогу Індія-Бразилія-ПАР розширити право голосу країн Півдня у міжнародних справах і зміцнити статус "вікна в Африку", який має ПАР.
Третя зустріч керівників країн БРІКС 14 квітня відкриється в китайському місті Санья. Планується, що на ній будуть обговорюватися міжнародна обстановка, світова економіка і фінанси, питання розвитку і співробітництво між державами БРІКС.