ua en ru

Президент України: Надані Україні гарантії дозволяють збудувати безпечне укриття над четвертим реактором Чорнобильської АЕС до 2015 р

Президент Віктор Янукович звернувся до громадян України з нагоди вшанування пам'яті Чорнобильської трагедії. Відповідне звернення В.Януковича розміщене на офіційному веб порталі глави держави.

"Сьогодні усі ми вшановуємо пам'ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією. Згадаємо пожежників, міліціонерів, військових, авіаторів, енергетиків... Ці герої за покликом серця у перші дні прибули до Чорнобиля і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. Вони врятували світ від значно масштабнішої катастрофи і ми вдячні їм за це. Вічна їм пам'ять. Також ми вшановуємо героїв-ліквідаторів, які, на щастя, перебувають з нами. Мені боляче від того, що держава не може гідно віддячити вам за вашу звитягу. Але, повірте, ми робимо все можливе, аби полегшити і покращити ваше життя", - йдеться у зверненні.
За словами Президента, за підсумками міжнародної донорської конференції сформовано Чорнобильський фонд розміром близько 550 мільйонів євро та існують домовленості з партнерами про додаткове фінансування усіх запланованих заходів з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У зв'язку з цим, надані Україні гарантії дозволяють збудувати безпечне укриття над четвертим реактором до 2015 року.