ua en ru

Президент США схвалив санкції проти покупців іранської нафти

Президент США Барак Обама в ніч на суботу схвалив введення нових санкцій, спрямованих на покупців іранської нафти, передає BBC.

Як йдеться в повідомленні, нові заходи можуть, у першу чергу, зачепити Китай, Індію, ПАР, Південну Корею та Туреччину. До 28 червня вони повинні значно скоротити експорт іранської нафти, в іншому випадку, ці країни будуть "відрізані" від фінансової системи США.

У заяві Обами говориться про те, що союзники США, які відмовилися від поставок нафти з Ірану, не постраждають в результаті цих санкцій, тому що на світовому ринку немає дефіциту нафти.

"Насправді, багато покупців іранської нафти вже скоротили кількість закупівель нафти або оголосили, що ведуть продуктивні переговори з альтернативними постачальниками", - зазначив американський Президент.

Раніше про відмову від експорту іранської нафти оголосили Японія і країни Євросоюзу.

27 березня лідер демократичної більшості в сенаті США Гарі Рейд заявив про те, що найближчим часом щодо нафтової промисловості Ірану можуть бути введені економічні санкції.

США почали посилювати санкції проти Ірану в кінці 2011 р. після того, як МАГАТЕ заявило, що в рамках ядерної програми Тегеран може розробляти атомну зброю. Іран, у свою чергу, наполягає на мирному характері своєї ядерної програми.