ua en ru

Президент США Обама привітав прем'єр-міністра РФ Путіна з перемогою на президентських виборах

Президент США Барак Обама 9 березня 2012 р. подзвонив прем'єр-міністрові РФ Володимиру Путіну і привітав голову російського уряду з перемогою на президентських виборах. Глава Білого дому висловив готовність "тісно працювати з обраним президентом РФ Володимиром Путіним". Російський прем'єр, у свою чергу, подякував американському Президенту за поздоровлення і підкреслив велике значення співпраці Росії з США для забезпечення безпеки в світі, особливо з урахуванням нинішньої турбулентної ситуації, повідомив помічник голови уряду РФ з міжнародних справ Юрій Ушаков.

"Телефонна бесіда носила неформальний, вельми змістовний характер і продовжувалася близько 20 хвилин", - наводить слова Ушакова радіостанція "Ехо Москви".

Нагадаємо, що багато ЗМІ в останні дні висловлювали подив з приводу того, що Президент США до цих пір не направив поздоровлення Путіну з перемогою на президентських виборах. Офіційний представник адміністрації Президента США Джей Карні напередодні пояснив цей факт тим, що обох політиків просто переобтяжено роботою, порадивши не шукати тут підтексту.

Нагадаємо, першими з перемогою на президентських виборах Путіна привітали лідери країн СНД. Одними з перших прислали свої поздоровлення Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв і білоруський лідер Олександр Лукашенко. Пізніше надійшли поздоровлення від Президента Франції Ніколя Саркозі, прем'єра Великобританії Девіда Кемерона і керівника уряду Туреччини Реджепа Ердогана.

Напередодні російського прем'єра офіційно привітали генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. З боку США раніше прозвучала заява держсекретаря Хілларі Клінтон, в якій вона відзначила, що США вважають перемогу Путіна очевидною і готові співпрацювати з новим російським главою.