ua en ru

Президент Румунії скасував візит в Україну через закон про освіту

Президент Румунії скасував візит в Україну через закон про освіту Фото: flickr.com/eppofficial

Також він скасував зустріч з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом

Президент Румунії Клаусс Йоханнис скасував візит в Україну і зустріч з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом у зв'язку з прийнятим Верховною Радою законом "Про освіту". Про це заявив президент країни на прес-конференції в Нью-Йорку після сесії Генасамблеї ООН, передає Agerpres.

"Тому, дізнавшись про цей закон (закон "Про освіту" - ред.), я скасував свій візит в Україну. Також скасував прийом голови парламенту, призначений на кінець вересня, таким чином передавши дипломатичний сигнал. Скасування президентського візиту - дуже сильний сигнал", - заявив він.

Йоханнис підкреслив, що прийнятий в Україні закон про освіту суперечить взаємним благим намірам.

"Я відвідав Україну з візитом у жовтні цього року, візит, який я підготував кілька етапів з президентом Порошенко. Останній раунд переговорів відбувся на зустрічі НАТО в Брюсселі. Мене дуже неприємно здивував поворот подій в парламенті України, що, не повідомляючи своїм партнерам, парламент прийняв закон, який, на наш погляд, суперечить нашим взаємним благим намірам. Справа в тому, що цей закон, якщо він буде прийнятий, різко обмежить доступ меншин до утворення на їхній рідній мові, і нам це дуже прикро. У нас в Україні багато румунів", - заявив Йоханнис.

Нагадаємо, раніше румунський парламент прийняв декларацію згідно з новим українським законом "Про освіту",

В документі парламент висловлює надію на дотримання європейських стандартів у сфері захисту прав національних меншин в Україні. Румунські власті закликають до швидкого врегулювання ситуації.