ua en ru

Президент РФ визначив список держорганів, які повинні будуть покинути територію сучасної Москви

Президент РФ Дмитро Медведєв вчора за підсумками наради, де обговорювалися плани по приєднанню до Москви території Московської області, що збільшує Москву в 2,5 рази, підписав об'ємний перелік з 16 доручень, передає видання "Комерсант". У тому числі, визначив список держорганів, які повинні будуть переїхати зі старої Москви в нову, - Рада Федерації; Держдума; всі федеральні міністерства і відомства; президентська адміністрація; апарат уряду. Також "плани передислокації" повинні представити Генпрокуратура; слідчий комітет Росії; Рахункова палата; Вищий арбітражний суд; Федеральний арбітражний суд Московського округу; 9-й арбітражний апеляційний суд; Верховний суд, його судовий департамент; а також Мосміськсуд. Всі плани по звільненню безлічі московських будинків (як і в які терміни це можна зробити), включаючи комплекс будівель на Старій площі і Білий дім, повинні бути представлені самими держорганами до 9 липня цього року.

Однак про місця, куди будуть переїжджати держустанови, у переліку доручень нічого не говориться. Немає там і доручення по їх визначенню. Як з'ясувало видання, в переселенців держустановах також поки не знають нових місць дислокації. Тим не менш, в деяких з них вже зайнялися проблемою переселення.

Сьогодні Держдума створить робочу групу, яка займеться підготовкою проекту будівництва парламентського центру. Про це повідомив вчора спікер Держдуми Сергій Наришкін. Наскільки широкими будуть повноваження депутатів у проектно-вишукувальних роботах, спікер не уточнив. До речі, про плани будівництва парламентського центру федеральний уряд вперше повідомило в 1993 р. - після перших виборів двопалатного Федеральних зборів. Передбачається, що центр буде розрахований на обидві палати - верхню (Рада федерації) і нижню (Держдума).

Вчора помічник Президента Аркадій Дворкович повідомив, що вирішувати питання розміщення держустанов буде створена в адміністрації Президента спеціальна робоча група. "Вона повинна запропонувати свої рішення уряду і Президенту", - пояснив помічник Президента. Нагадаємо, що після наради 9 квітня Аркадій Дворкович також згадав про те, що місця розташування держструктур і плани будівництва повинні бути представлені до липня.

Тим часом столична влада з лютого 2012 р. проводять конкурс на концепцію розвитку Московської агломерації (відібрані вже десять компаній, у тому числі міжнародні). І з документації до нього випливає, що місця під владні інститути вже повинні бути вказані цілком виразно. Так, у положенні про проведення конкурсу (розміщений на сайті Моськомархитектури) його учасникам ставиться завдання представити проект "для зони розміщення федеральних об'єктів і багатофункціональних центрів в південно-західному секторі агломерації". При цьому в ч. 3 положення йдеться про склад і зміст проектів "розвитку територій Москви в зоні перспективного розміщення" органів державної влади. Від учасників конкурсу, зокрема, чекають "планування і ескіз забудови територій"; "схему просторової організації багатофункціональної зони - міського підцентру"; "схему розвитку транспортної та інженерної інфраструктури". Очевидно, що без визначення конкретних областей, куди переїдуть держоргани, а також кількісних характеристик владних інститутів робота проектувальників буде як мінімум затягнута. Тим часом таку інформацію архітектори, очевидно, отримають не раніше липня, тоді як до вересня 2012 року столична влада вже розраховували підвести підсумки конкурсу.

Учора ж пан Дворкович дав вельми обережну оцінку того терміну, коли держслужбовці почнуть їздити на роботу в колишнє Підмосков'ї. "Якщо через три місяці будуть представлені пропозиції, наступний рік буде відведено на проектування. Тому будівництво раніше кінця 2013 року просто не може фізично початися і, відповідно, не може завершитися раніше кінця 2014 року. Тому чекати переїзду в більш ранні терміни, швидше за все, не можна ", - вважає він. При цьому Дворкович додав, що самі чиновники переїжджати до Великої Москву не зобов'язані, а спеціальне житло для них будувати поки не планується. Щодо вартості переїзду помічник Президента повідомив, що поки "це питання серйозно не опрацьовувався". Він лише пояснив, що будівництво нових об'єктів для органів влади буде фінансуватися за рахунок продажу будівель, які вони займають зараз. За попередніми оцінками, передіслоціруемие держустанови займають зараз площа від 1 млн до 2 млн кв. м. За оцінками ріелторів, будівництво такого обсягу може обійтися в 1,5-3 млрд дол Площі, які зараз займають держустанови, за оцінками експертів, можна продати мінімум в два рази дорожче.

До речі, деякі держустанови зовсім недавно отримали в Москві нові, причому спеціально під них побудовані будівлі. Так, 20 лютого цього року мер Москви Сергій Собянін відкрив новий апеляційний корпус Мосміськсуду на Богородському Валу загальною площею 22,5 тис. кв. м. За інформацією видання, вже виділено місце під будівництво нового спеціалізованого будівлі слідчого комітету (він зараз займає будівлю в Технічному провулку). У 2006 р. Президент Володимир Путін відкрив після реконструкції будівля (воно обійшлося в 100 млн дол.) Верховного суду на Поварской вулиці площею 51 тис. кв. м. А рівно через рік нова будівля на Селезневской вулиці (24 тис. кв. м) було побудовано для Федерального арбітражного суду Московського округу. Тоді в ЗМІ його називали найкращим у Європі серед суддівської нерухомості - по планувальним рішенням, технічного оснащення та комфорту для суддів і відвідувачів.