ua en ru

Президент "Радіо Свобода" закликав припинити тиск на журналістів "Схем"

Президент "Радіо Свобода" закликав припинити тиск на журналістів "Схем" Фото: Те Кент (rferl.org)

Кент засуджує будь-які спроби перешкодити зусиллям журналістів здійснювати їхню професійну діяльність

Президент некомерційної радіомовної організації "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода" Тому Кент виступив із заявою на захист спільного проекту "Радіо Свобода" і телеканалу "UA: Перший" в Україні "Схеми" і засудив спроби перешкодити їх роботі, а також "дискредитувати або залякати їх, в інтернеті або будь-яким іншим чином". Про це йдеться на сайті організації з посиланням на заяву Кента.

Як відомо, в недавньому розслідуванні програми журналістських розслідувань "Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента" журналісти розповіли про таємну поїздку президента України Петра Порошенка у відпустку на Мальдівські острови.

Зазначено, що сюжет зараз має більше 600 тис. переглядів на YouTube, також його показували на телебаченні. Розслідування викликало критику деяких глядачів та прихильників президента, які поставили під сумнів предмет і професіоналізм журналістів.

"Група журналістів-розслідувачів "Схеми" грає критично важливу роль у виконанні нашої місії - здійснювати журналістську діяльність в підтримку демократії в Україні. Розслідування "Схем", як підтверджували численні експерти і яким присуджено міжнародні нагороди, є ретельними, точними, виваженими і достовірними і відповідають найвищим професійним журналістським стандартам", - йдеться в заяві Кента.

За його словами, робота журналістів "Схем" сприяє боротьбі з корупцією. Кент засудив будь-які спроби перешкодити роботі журналістів.

"У зв'язку з цим "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода" засуджує будь-які спроби перешкодити їх зусиллям, дискредитувати чи залякати їх, в інтернеті або будь-яким іншим способом", - додав він.

Сьогодні, 26 січня, журналіст "Схем" Михайло Ткач написав на своїй сторінці в Facebook про тиск після випуску розслідування "Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента".

"За цей тиждень мені намагалися ламати пошту, месенджери, надсилали фейкові листи з фейковими платіжками, попереджали "по тобі працюють", була розгорнута кампанія по дискредитації провладної армією роботів і ломів. Це був дуже насичений тиждень тиску, тиждень, коли машина пропаганди влади працювала, не покладаючи рук. Тиждень маніпуляцій і образ", - написав він.

Вісім місяців тому я поставив питання президенту Порошенку стосовно ситуації зі свободою слова в Україні та переслідуван...

Опубліковано Mykhailo Tkach 26 січня 2018 р.

У свою чергу прес-секретар генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган запропонувала журналісту написати заяву на ім'я генерального прокурора України Юрія Луценка у зв'язку з тиском на Ткача.

"Звертаюся до журналіста програми "Схеми" Михайлу Ткачу з пропозицією написати заяву на ім'я генерального прокурора України Юрія Луценка у зв'язку з викладеними ним фактами в мережі Facebook про тиск, який він пов'язує з виходом розслідування "Мг. Petro Incognito. Тайна відпустка президента. Прошу М. Ткача надати всі наявні у нього факти погроз, фейкових листів тощо., свідчать про тиск на нього як на журналіста. Генеральний прокурор України готовий зареєструвати кримінальне провадження для проведення слідчих дій за даним фактом", - повідомила Сарган.

Звертаюся до журналіста програми «Схеми» Mykhailo Tkach із пропозицією написати заяву на ім'я Генерального прокурора Укр...

Опубліковано Ларисою Сарган 26 січня 2018 р.

Нагадаємо, 18 січня 2018 року журналісти "Схем" опублікували на YouTube сюжет під назвою "Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента". В ході розслідування стало відомо про те, що Порошенко відпочивав на Мальдівських островах в п'ятизірковому курортному готелі Chevan Blanc Randheli, що складається лише з розкішних приватних вілл посеред Індійського океану.

Для забезпечення таємності, Порошенко і супутники, швидше за все, літали на Мальдіви під вигаданими іменами і не проходили контроль. Журналісти встановили, що на рейсі були зареєстровано вісім осіб під іншими прізвищами. На курорті Chevan Blanc президент фігурував під ім'ям Mr. Petro Incognito.