ua en ru

Президент Польщі пообіцяв провести референдум по Конституції у листопаді

Президент Польщі пообіцяв провести референдум по Конституції у листопаді Фото: Анджей Дуда (flickr.com/kancelariaprezydentarp)

В країні давно назріла необхідність внесення змін в основний закон

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв провести в країні консультаційний референдум щодо внесення змін до Конституції 10 і 11 листопада. Про це пише газета Wyborcza.

"Я внесу в Сенат відповідне подання, щоб консультаційний референдум по Конституції, де всі поляки зможуть висловити свою думку з приводу майбутнього устрою Польщі, щодо того, що вони хочуть і хочуть цього, відбувся в ці великі дні - 10-11 листопада цього року", - заявив Дуда.

У своїй промові з нагоди відзначення Дня Конституції Польщі глава держави зазначив, що поляки заслуговують "необхідні зміни в Конституцію", або навіть "новий" основний закон.

"Після майже 30 років після відновлення суверенітету, ми заслуговуємо на те, щоб задуматися над Конституцією, а якщо потрібно, щоб ми внесли в неї необхідні зміни чи зробили нову. Для того, щоб поляки мали суверенна, сильна держава, зі справедливими судами, чесної адміністрацією, чесною владою", – сказав Дуда.

У Польщі вже кілька років ведеться дискусія про необхідність змін до Конституції, різні політичні сили пропонують свої версії.

зокрема, на референдумі, можливо, буде вирішуватися, чи польська конституція мати пріоритет перед законодавством ЄС.

Нагадаємо, раніше президент Польщі Анджей Дуда розповів, що відносини Польщі з Росією складні у зв'язку зі Смоленською катастрофою і агресивними діями в Україні.