ua en ru

Експерт заявив, що скандальний президент НААН Гадзало лобіює продаж української землі

Експерт заявив, що скандальний президент НААН Гадзало лобіює продаж української землі Фото: Олексій Якубін

За словами Якубіна, за останні 2 роки в діяльності НААН були виявлені фінансові порушення

Президент Національної Академії аграрних наук України (НААН) Ярослав Гадзало, якого раніше викривали у "зловживаннях із землею", є одним з лобістів скасування Конституційним судом мораторію на її продаж. Про це заявив на своїй сторінці у соцмережі Facebook експерт Олексій Якубін.

Він повідомив, що зараз Конституційний суд України розглядає подання 55 нардепів про скасування мораторію на продаж землі, за що борються власники агрохолдингів і сам Гадзало.

"В кінці лютого до Конституційного суду звернулося 55 нардепів, щоб скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель. Зрозуміло, що парламентарії лише інструмент в руках зацікавлених сторін. У нинішній ситуації, виглядає так, що продаж землі, вигідний двом сторонам: агрохолдингам, які мають кошти для придбання земель, і, за публічною інформацією, президенту НААН Гадзалу, у підпорядкуванні якого землі, як у великого агрохолдингу. Останній і є, як кажуть, одним із замовників подання в КС", – зазначив Якубін.

При цьому, за інформацією експерта, за останні два роки в діяльності НААН, яку очолює Ярослав Гадзало, були виявлені численні фінансові порушення та махінації з землею.

"З відкритих джерел відомо, що аудиторська перевірка за два останні роки виявила у НААН порушення на майже півмільярда гривень. Крім того, понад 5 тисяч гектарів землі були вилучені, а майже 40 тисяч гектарів можуть вилучити в будь-який момент, оскільки на них в Академії немає ніяких документів. Такі масштаби розкрадання навряд чи були можливі без участі вищого керівництва Академії", - резюмував Якубін.

В кінці лютого до Конституційного суду звернулося 55 нардепів, щоб скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських з...

Опубліковано Алексеєм Якубиним 1 березень 2017 р.

Нагадаємо, 10 лютого група народних депутатів направила запит генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням комплексно перевірити діяльність керівництва Національної академії аграрних наук на його причетність до схем розкрадання академічних земель. Як йдеться у запиті, НААН є фігурантом багатомільярдних корупційних скандалів, а за попередні роки Академія втратила 64% свого земельного фонду.