ua en ru

Президент Литви не упевнена в тому, що польський концерн PKN Orlen має намір продати Mazeikiu Nafta

Президент Литви Даля Грібаускайте в бесіді з журналістами поставила під сумнів інформацію про продаж польським концерном PKN Orlen нафтопереробного комплексу Mazeikiu Nafta, пише РБК. При цьому вона послалася на президента Польщі Броніслава Комoровського, з яким зустрічалася в Ніде (Литва), де той відпочиває. "Про продаж поки немає мови, це підтвердив мені і президент (Польщі). Спекуляції, ясно, є різні, і вони, можливо, йдуть із зацікавлених сторін, оскільки хтось хотів би його (Mazeikiu Nafta) дешево купити. На ринку ціна концерну майже удвічі менша, ніж свого часу заплатив PKN Orlen. Тому не думаю, що комусь хочеться продати його на 50% дешевше, ніж заплатив", - відзначила вона, коментуючи повідомлення однієї з польських газет про те, що PKN Orlen найняв консультанта - японський банк Nomura, для того, щоб той знайшов покупця (частково або повністю) на литовський комплекс.

За словами Д.Грібаускайте, в Європі в даний час немало підприємств, які, подібно Mazeikiu Nafta, знаходяться у скрутному становищі, і причини цього носять об'єктивний характер. Тому у пошуках підвищення прибутковості комбінату PKN Orlen найняв консультантів, але про продаж поки немає мови, стверджує президент Литви.

Разом з тим вона висловила сумнів, що Mazeikiu Nafta має стратегічне значення для економіки країни. "Щоб ввезти паливо, треба заплатити той самий податок на додаткову вартість до бюджету Литви. Воно (підприємство) стратегічно важливе лише місту і людям, що працюють на ньому, громадянам Литви, і настільки, наскільки вони цьому місту заплатили до бюджету. Такий вплив на економіку", - заявила вона.

Поглинання НПЗ Mazeikiu Nafta польською нафтохімічною групою PKN Orlen було завершено в кінці квітня 2009 р., після чого НПЗ змінив назву на Orlen Lietuva.