ua en ru

Президент Гватемали наказав задіяти армію для боротьби з наркокартелями

Новий Президент Гватемали віддав наказ задіяти збройні сили країни для боротьби з наркокартелями, які діють на її території, повідомляє BBC. На наступний день після своєї інавгурації, Отто Перес Моліна заявив, що країна повинна наслідувати приклад Мексики і Гондурасу які вже використовують збройні сили в боротьбі з наркокартелями.

Будучи колишнім військовим, Моліна став першим тиловиком, який встав на чолі Гватемали з моменту повернення до демократії в 1986 р., він переміг на виборах, пообіцявши "залізною хваткою" відновити порядок в країні.

Варто відзначити, що мексиканські картелі ведуть дуже активну діяльність в країні, через північ Гватемали проходять основні маршрути транзиту наркотиків з країн Латинської Америки в США.

Зовсім недавно наркокартель "Зетас" взяв під контроль цілу провінцію на півночі країни. Колишній Президент Гватемали Альваро Колом відреагував на повну інфільтрацію провінції Альта-Верапас введенням збройних сил, тепер дана міра стала обов'язковою на всій території країни.

Раніше повідомлялося, що 16 травня 2011 р. були виявлені обезголовлені тіла 25 чоловіків і двох жінок на ранчо в департаменті Петен, неподалік від кордону з Мексикою. Як заявив представник місцевої поліції, вбивство, ймовірно, здійснили члени картелю "Зетас".