ua en ru

Президент Франції розкрив подробиці операції з виводу французьких військ з Афганістану

Президент Франції Франуса Олланд розкрив 25 травня 2012 р. подробиці виведення французьких військ з Афганістану. За планом Президента Франції, 2000 французьких військовослужбовців буде виведено до 31 грудня 2012 р., проте 1400 військовослужбовців залишаться в Афганістані як інструктори і радники на невизначений термін, передає Associated Press.

"Для Афганістану настав період самостійності і незалежності. Небезпека з боку терористів, що загрожувала нам, не зникла, але значно зменшилася", - сказав Олланд в своєму виступі перед французькими військовослужбовцями в афганській провінції Капіза. Президент Франції не зазначив термін виводу 1400 військових фахівців, які залишаться в країні після 31 грудня 2012 р.

При цьому Олланд відзначив, що Франція не залишає Афганістан напризволяще: "Ми продовжимо нашу участь в долі Афганістану, але в іншій формі. Ми хочемо, щоб роль Франції в житті Афганістану в майбутньому відрізнялася б від того, якою вона є зараз".
За словами представника французької армії полковника Тьєррі Буркхарда, найбільша кількість з 2000 військовослужбовців, хто покине Афганістан, в даний час розквартировані в Кабулі і провінції Капіза.

Нагадаємо, що виведення французьких військ з Афганістану було однією з передвиборних обіцянок Олланда на президентських виборах у Франції, другий тур яких відбувся 6 травня 2012 р. Попередник Франсуа Олланда Ніколя Саркозі обіцяв вивести війська з Афганістану до кінця 2013 р. разом з рештою держав НАТО.

Нагадаємо, нижня палата парламенту Афганістану схвалила угоду про стратегічне партнерство з США.