ua en ru

Президент Філіппін вибачився за порівняння себе з Гітлером

Президент Філіппін вибачився за порівняння себе з Гітлером Фото: Родріго Дутерте продовжує видавати гучні заяви

Він запевнив, що ніколи не хотів применшити пам'ять про 6 мільйонів убитих євреїв

Президент Філіппін Родріго Дутерте вибачився перед єврейською громадою за порівняння своїх намірів по боротьбі з наркоманією в країні з діями Адольфа Гітлера. Про це повідомляє Reuters.

Виступаючи перед публікою 30 вересня, він сказав, що "був би щасливий убити" три мільйони наркоманів у Філіппінах, подібно Гітлеру, який убив мільйони євреїв.

Нині ж він пояснив, що ніколи не хотів применшити пам'ять про шість мільйонів убитих євреїв.

"Я серйозно і глибоко вибачаюся перед єврейською громадою... Це [образа] ніколи не була моїм наміром, але проблема була в тому, що мене критикували, використовуючи образ Гітлера для порівняння", - зазначив президент Філіппін.

Дутерте порівняв себе з Гітлером, коментуючи висловлювання тих людей, які називають його "двоюрідним братом Гітлера" для критики його дій щодо наркоторговців і наркоманів.

Порівняння з Гітлером різко засудили представники єврейських груп уже в п'ятницю. Представник міжнародної єврейської групи, що базується в США, сказав, що "порівняння наркоманів і торговців із жертвами голокосту є неприпустимим і глибоко образливим".

Раніше експерти ООН звинуватили владу Філіппін у позасудових убивствах 900 наркодилерів. За даними агентства, з моменту вступу Дутерте на свою посаду (близько трьох місяців) у країні було вбито більше 3100 осіб. Він сам пояснював, що боротьба з наркоманією є частиною передвиборчих обіцянок.

Нагадаємо, раніше глава Філіппін Родріго Дутерте нецензурно "послав" Європейський Союз через резолюцію парламенту ЄС, який засудив його методи боротьби з наркоторгівлею.