ua en ru

Президент Чехії розпустив нижню палату парламенту

Президент Чехії Мілош Земан, як і обіцяв раніше, підписав документ про розпуск нижньої Палати депутатів парламенту країни. Це сьогодні підтвердив Чеському телебаченню канцлер празького Граду Вратіслав Минарж.

Президент Чехії Мілош Земан (на фото), як і обіцяв раніше, підписав документ про розпуск нижньої Палати депутатів парламенту країни. Це сьогодні підтвердив Чеському телебаченню канцлер празького Граду Вратіслав Минарж, повідомляє радіо "Свобода". исати відправлений у відставку прем'єр-міністр Їржі Руснок.

Як вважають, рішення ще сьогодні оприлюднять в офіційному виданні - Збірці законів, після чого воно набуде чинності.

Відтак Президент має найближчими днями оголосити нові вибори, що мають відбутися не пізніше як через 60 днів від розпуску дотеперішнього складу палати. Земан раніше вже заявляв, що призначить їх на 25 і 26 жовтня.

Відставка уряду і парламенту стали продовженням тривалої політичної кризи, що спалахнула після викриття масштабних корупційних справ у владній дотепер коаліції правих і правоцентристських партій і призвела до відставки попереднього уряду.

Нагадаємо, 13 серпня Мілош Земан офіційно прийняв відставку прем'єр-міністра країни Іржі Руснока після того, як його уряду висунули вотум недовір'я в парламенті.

Попередній прем'єр-міністр Чехії Петро Нечас був вимушений піти у відставку разом зі всім своїм урядом після гучного корупційного скандалу із затриманням низки посадових осіб, серед них і керівника адміністрації прем'єра.

Чеські політики вважають, що дострокові парламентські вибори могли б відбутися вже в кінці жовтня цього року. В цьому випадку новий парламент зміг би вчасно затвердити бюджет на 2014 р.