ua en ru

Президент Чехії офіційно прийняв відставку уряду Руснока

Президент Чехії Мілош Земан сьогодні, 13 серпня 2013 р. офіційно прийняв відставку прем'єр-міністра країни Іржі Руснока після того, як його уряду висунули вотум недовіри в парламенті минулого тижня.

Президент Чехії Мілош Земан (на фото зліва) сьогодні, 13 серпня 2013 р. офіційно прийняв відставку прем'єр-міністра країни Іржі Руснока (на фото справа) після того, як його уряду висунули вотум недовіри в парламенті минулого тижня, повідомляє радіо "Свобода".

Разом з тим, Президент Чехії попросив Руснока і його Кабінет залишитися працювати поки не буде призначений новий прем'єр.

Раніше у нижній Палаті депутатів парламенту проти цього уряду голосували парламентарі з колишньої владної коаліції.

Кабмін Руснока подав у відставку ще 9 серпня. Згідно з Конституцією країни, уряд повинен піти у відставку в тому випадку, якщо Нижня палата парламенту не проголосує за вотум довіри. Саме це і відбулося 7 серпня.

Уряд Руснока минулого місяця призначив Президент, щоб спробувати уникнути дострокових виборів після вимушеної відставки попереднього уряду і фактичного розвалу владної коаліції.

Нагадаємо, попередній прем'єр-міністр Чехії Петр Нечас був змушений до відставки разом із усім своїм урядом після гучного корупційного скандалу з затриманням низки посадовців, серед них і керівника адміністрації прем'єра.

Парламент Чехії почне обговорення питання про саморозпуск Палати депутатів 16 серпня. Якщо депутати проголосують за дострокове припинення повноважень, Президент розпустить параламент.

Чеські політики вважають, що дострокові парламентські вибори могли б відбутися вже наприкінці жовтня цього року. У цьому випадку новий парламент зміг би в строк затвердити бюджет на 2014