ua en ru

Президент Білорусі підписав указ про продаж валюти фізособам за паспортом

Президент Білорусіїпідписав указ, відповідно до якого валюта фізичним особам продаватиметься по пред'явленню документа, що засвідчує особу. Указ прийнятий в рамках розробленого урядом і Національним банком Білорусі комплексу заходів із виходу на єдиний рівноважний курс білоруського рубля, говориться в повідомленні прес-служби Президента.
У країні вводиться реєстрація паспортних даних осіб, що купують іноземну валюту (як готівкову, так і безготівкову, платіжні документи в іноземній валюті, зокрема дорожні чеки) за білоруські рублі в обмінних пунктах і касах банків.
Реєстрація паспортних даних фізичних осіб дозволить сформувати міжбанківську централізовану електронну базу даних з обліку іноземної валюти, проданої фізичним особам, за допомогою автоматизованої інформаційної системи єдиного розрахункового та інформаційного простору.
При операціях продажу іноземної валюти за допомогою банківських пластикових карток в термінальних пристроях (отримання готівки і оплата товарів і послуг), реквізити документу, що засвідчує особу власника картки, братимуться з бази даних білоруського банку, що емітував картку.
Указ набуває чинності через місяць після його офіційної публікації.
Нагадаємо, 23 вересня 2011 р. в Україні набула чинності постанова Національного банку про необхідність пред'явлення посвідчення особі при здійсненні валютно-обмінної операції.