ua en ru

Президент Азербайджану: Євро-2012 повинне бути поза політикою

Чемпіонат Європи 2012 року з футболу повинен бути поза політикою. Про це заявив Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв під час зустрічі з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенко, повідомляє прес-служба МЗС України.

Зокрема, Грищенко поінформував Алієва про хід підготовки та готовність України до проведення фінальної частини Євро-2012. В свою чергу Президент Азербайджану висловив переконання в успішному проведенні в Україні Євро-2012, наголосивши при цьому: "Євро-2012 є святом спорту, яке сприятиме демонстрації можливостей України та її великого потенціалу. Це свято повинно бути поза політикою". "Бажаю вашій збірній досягти фіналу та перемогти", - наголосив Алієв.

Крім того, у ході зустрічі відбулося обговорення стану виконання домовленостей, досягнутих під час офіційного візиту Президента України Віктора Януковича до Азербайджану 28 квітня 2011 р., зокрема на третьому засіданні ради Президентів України та Азербайджанської Республіки. Сторони відзначили результативний діалог двох країн, який має позитивну динаміку, та висловили переконання у необхідності поглиблення співпраці шляхом реалізації прагматичних та взаємовигідних проектів.

У цьому контексті окрема увага була приділена перспективам українсько-азербайджанського співробітництва в сільсько-господарській, аерокосмічній, торгівельно-економічній, енергетичній, військово-технічній та будівельній сферах.

Грищенко та Алієв приділили особливу увагу обговоренню можливостей співробітництва у реалізації масштабних інфраструктурних проектів в м. Баку і залучення до них українських компаній.

Обговорено питання співпраці України та Азербайджану на міжнародній арені, співпраця з Європейським союзом та взаємодія двох країн в рамках міжнародних організацій, в тому числі в контексті головування України в ОБСЄ в 2013 р.

Грищенко від імені Президента України поновив запрошення Алієву відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для азербайджанської сторони час.

Раніше низка європейських політиків відмовилися від поїздки на матчі чемпіонату Європи з футболу 2012 р., які пройдуть в Україні. Так вони висловили протест проти утримання під вартою колишнього прем'єра Тимошенко, яка відбуває тюремне покарання у Качанівській колонії.