ua en ru

Президент Албанії звернувся до всіх членів Генеральної Асамблеї ООН із закликом підтримати незалежність Косово

Президент Албанії Бамір Топі звернувся до всіх членів Генеральної Асамблеї Організації об'єднаних націй (ООН) із закликом підтримати незалежність Косово від Сербії. Крім того, в своєму зверненні до ООН албанський лідер відзначив, що схвалення сербської резолюції по Косово, яку Бєлград направив в Генассамблею ще в липні 2010 р., може негативно позначитися на стабільності балканського регіону, передає РБК з посиланням на Associated Press.

Декількома днями раніше міністр закордонних справ Великобританії Уїльям Хейг рекомендував сербській владі відкликати резолюцію по Косово. При цьому У.Хейг відзначав, що якщо Бєлград не хоче цього робити, йому мало б сенс погодити текст документа з Євросоюзом. "Якщо Бєлград прислухається до даних рекомендацій, це допоможе Сербії при рішенні питання про приєднання до ЄС", - додав британський міністр.

Президент Сербії Борис Тадіч у свою чергу заявив, що уряд країни готовий до компромісу по цій резолюції, "окрім такого, при якому Бєлград буде вимушений визнати незалежність Косово". Розгляд резолюції повинен пройти на початку вересня 2010 р. на засіданні Генассамблєї в Нью-Йорку.

Нагадаємо, Сербія представила на розгляд Генассамблєї ООН проект нової резолюції по Косово 28 липня ц.р. У документі, зокрема, пропонувалося почати переговори між Бєлградом і Пріштіною.