ua en ru

"Укренерго" без попередження розвантажило "Енергоатом"

20 січня з 0:00 до 2:00 за командою чергового диспетчера Південно-західної енергетичної системи енергоблок №2 Хмельницької АЕС (ВВЕР-1000) було розвантажено на 200 МВт (на 20% від встановленої потужності), а починаючи з 3:30 до 5:05 за командою чергового диспетчера НЕК "Укренерго" потужність енергоблоку №2 була відновлена до 100%. Про це повідомляється в оперативній довідці про роботу АЕС за 19 січня, розміщеній на сайті НАЕК "Енергоатом".

Нагадаємо, 22 листопада 2015 року, за командою чергового диспетчера НЕК "Укренерго" енергоблоки №3 та №5 ЗАЕС були розвантажені на 160 МВт та 190 МВт відповідно, а енергоблок №3 ЮУАЕС на 150 МВт. Розвантаження відбулось у зв'язку із падінням опор лінії електропередач, якою електроенергія постачалась до Криму. Коментуючи тоді розвантаження енергоблоків ЗАЕС та ЮУАЕС заступник директора НЕК "Укренерго" Юрій Касич зокрема заявив: "Хочу зазначити, що такі аварійні розвантаження АЕС - це дуже небезпечно".

У свою чергу президент Енергоатома Юрій Недашковський зазначив, що НЕК "Укренерго" могла не подавати команду про зниження навантаження станцій. "Це було поспішне рішення, адже енергосистема мала можливість для перерозподілу навантаження, яке виникло після підриву всіх ліній електропередач у напрямку Криму... Для цього за регламентом було близько 40 хвилин технологічного часу, щоб перерозподілити через енергосистему ці навантаження і залишити атомні енергоблоки на тому ж рівні навантаження", - зазначив голова "Енергоатому".

У той же час голова Державної інспекції ядерного регулювання Сергій Божко заявив, що "Укренерго" розповсюдило некоректну інформацію про аварійне розвантаження енергоблоків ЗАЕС та ЮУАЕС.

"Насправді всі енергоблоки були розвантажені в штатному режимі - відповідно до експлуатаційної документації технологічного регламенту безпечної роботи блоків", - сказав Божко.