ua en ru

Премію Сахарова присудили єзідкам-правозахисницям, що втікли з полону ІД

Премію Сахарова присудили єзідкам-правозахисницям, що втікли з полону ІД Фото: Надя Мурад

Офіційна церемонія вручення премії відбудеться в грудні

Премію "За свободу думки" імені Андрія Сахарова присуджено єзідкам-правозахисницям Наді Мурад і Ламії Аджи Башар, які пережили насильство з боку терористичної організації "Ісламська держава", повідомляє ВВС.

Так, імена володарів щорічної премії оголосили в четвер на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі. Офіційна церемонія вручення премії відбудеться там же в грудні.

Відзначається, що правозахисниці борються за права єзидів, в тому числі за права жінок, які постраждали від насильства з боку бойовиків ІГІЛа.

Рідне село єзідок Кочо в Іраку джихадісти захопили влітку 2014 року. Правозахисниці виявилися в числі тисяч єзідських дівчаток і жінок, викрадених бойовиками ІД.

Надя Мурад піддавалася в полоні побиттю і сексуальному насильству. Їй вдалося втекти з полону джихадистів. Зараз вона живе в Німеччині. Мурад виступала за визнання дій ІДІЛу щодо єзидів геноцидом.

Ламія Аджи Башар на момент викрадення було 16 років. Вона провела в полоні у ІД майже два роки. Вона зробила кілька спроб втечі, одна з яких в результаті виявилася успішною.

Нагадаємо, лідер кримськотатарського народу, уповноважений Президента України Мустафа Джемілєв увійшов до числа трьох фаворитів номінації 2016 на премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки". Ця премія щорічно вручається в Європарламенті з 1988 року.