ua en ru

Прем'єр Японії має намір укласти мирний договір з РФ і врегулювати питання Курильських островів

Прем'єр Японії має намір укласти мирний договір з РФ і врегулювати питання Курильських островів Джерело фото:EPA
Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе сповнений рішучості укласти мирний договір з Росією.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе сповнений рішучості укласти мирний договір з Росією. Про це він заявив на зустрічі з мером міста Немуро, що знаходиться на острові Хоккайдо, передає японське агентство Nikkei.

"Я хочу зробити все можливе для вирішення цієї проблеми... Я сповнений рішучості вирішити проблему північних територій, щоб укласти мирний договір з Росією", - зазначив Абе.

За його словами, це "давня мрія японського народу". Однак її рішення було покладено на "повоєнні покоління".

Зазначимо, що Абе зустрічався з Президентом РФ Володимиром Путіним останній раз на початку листопада на саміті АТЕС в Пекіні. Перед зустріччю японський прем'єр заявляв про те, що для укладення договору необхідні переговори лідерів країн. "В наших національних інтересах укласти мирний договір між Японією і Росією. В цьому випадку переговори лідерів необхідні", - зазначив Абе.

В жовтні 2013 р. Путін заявив про можливість укладення мирного договору з Японією. За його словами, економічне співробітництво між країнами створює умови для того, щоб не тільки мріяти, але і в практичному плані працювати над укладенням мирного договору". За його словами, Японія і Росія відновили переговорний процес на рівні міністерств закордонних справ.

Територіальний спір між Японією та Росією ведеться за чотири острови Курильської гряди: Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї. Японія вважає, що ці острови належить їм, і називає їх передачу головною умовою для укладення мирного договору з Росією за підсумками Другої світової війни. Москва у свою чергу вказує, що ці острови увійшли до складу СРСР, а пізніше й Росії за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними сумніву не підлягає, так як має міжнародно-правове оформлення.

Нагадаємо, в серпні Японія висловила протест у зв'язку з проведенням РФ військових навчань на Курильських островах.