ua en ru

Прем'єр Польщі пояснив прийняття скандального закону про національну пам'ять

Прем'єр Польщі пояснив прийняття скандального закону про національну пам'ять Фото: Матеуш Моравецький (flickr.com premierrp)

Моравецький пояснив прийняття закону боротьбою зі спробами фальсифікувати історію

Прийняття закону про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого запроваджує відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію", необхідно для "боротьби з будь-якими формами брехні про історію". Про це в опублікованому на сайті польського уряду зверненні заявив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

Зокрема, Моравецький підкреслив, що уряд засуджує всі злочини під час Другої світової війни, вчинені в окупованій Польщі, незалежно від національності їхніх виконавців і жертв. Він також в черговий раз зазначив, що концтабори на території Польщі не були польськими.

"Ця істина має бути захищена, тому що вона є частиною правди про Голокост", - заявив він і додав, що з розумінням ставиться до позиції Ізраїлю, а культура польських євреїв залишається "невід'ємним елементом польської спадщини".

Крім того, на думку Моравецького, заяви про польські табори не тільки заперечують злочини нацистів, але і фальсифікують історію з приписуванням відповідальності за ці дії жертвам злочинів.

"Ми хочемо боротися з цією брехнею в кожному її прояві. Саме тому ми змінюємо закон про Інститут національної пам'яті", - додав він.

Зазначимо, у своєму зверненні Моравецький не порушив тему введення кримінальної відповідальності за пропаганду "бандерівської ідеології".

Нагадаємо, раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що польський закон про заборону "бандерівської ідеології" має бути відхилений.

Польський Сенат у ніч на 1 лютого 2018 року без поправок прийняв скандальний закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію".