ua en ru

Польський закон про заборону "бандерівської ідеології" повинен бути відхилений, - ОБСЄ

Польський закон про заборону "бандерівської ідеології" повинен бути відхилений, - ОБСЄ Фото: Арлем Дезір (osce.org)

В ОБСЄ стурбовані польським законом

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість польським законом про заборону "бандерівської ідеології", який криміналізує заяви про деякі історичні події, а також заявив, що зазначений закон повинен бути відхилений. Про це повідомляється на сайті ОБСЄ.

"Я серйозно стурбований законом, який криміналізує заяви щодо історичних питань. Незважаючи на чутливість до історичних подій, свобода вираження думок має особливе значення для істориків і науковців", - сказав Дезір.

Він вважає, що закон повинен бути відхилений як "непропорційне обмеження свободи вираження поглядів".

Нагадаємо, польський Сенат у ніч на 1 лютого 2018 року без поправок ухвалив скандальний закон про інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальну відповідальність за так звану "бандерівську ідеологію".

Закон підтримали 57 сенаторів в основному від правлячої партії "Право і справедливість", проти виступили 23 сенатора опозиційних сил, ще двоє утрималися. Зазначимо, протягом дня в Сенаті велося обговорення поправок, зокрема, опозиція наполягала на тому, що закон вводить цензуру на дискусії щодо злочинів поляків під час Другої світової війни і погіршує стосунки з іншими країнами.