ua en ru

У Пакистані переглянуть справу засудженого на 33 роки лікаря, який видав бен Ладена

Прем'єр Пакистану Наваз Шаріф на зустрічі з американськими конгресменами пообіцяв, що справу лікаря Шакіла Афріді, який допоміг ЦРУ в пошуку екс-лідера "Аль-Кайєди" Усами бен Ладена, а потім був засуджений на 33 роки за зраду батьківщині, буде відправлено на повторний розгляд. Про це з посиланням на свої джерела повідомив американський телеканал Fox News, передає "Комерсант Україна".

Офіційного підтвердження того, що серйозний дратівливий чинник у відносинах між Вашингтоном і Ісламабадом найближчим часом буде знятий, поки не надходило.

Зустріч між американськими конгресменами і прем'єром Пакистану Шаріфом відбулася раніше цього тижня у Вашингтоні. Її подробиці офіційно не розголошуються, проте, за даними телеканалу Fox News, Шаріф погодився виконати прохання конгресменів: почати перегляд скандальної справи доктора Шакіла Афріді.

Доктор Афріді - один з тих, завдяки кому американського спецназу вдалося зловити лідера "Аль-Каїди". Після того як на медика вийшло ЦРУ, він організував в пакистанському місті Абботабад кампанію з вакцинації від поліомієліту, завдяки якій вдалося проникнути в будинок бен Ладена і добути зразки ДНК членів його сім'ї. Потім отримані зразки порівняли з ДНК сестри бен Ладена, яка померла в 2010 р. в Бостоні. У результаті з'ясувалося, що добре охороняється будинку на околиці Абботабада дійсно ховається "терорист номер один". 2 травня 2010 р. бен Ладен був убитий американськими спецназівцями.

Через два роки пакистанський суд визнав Афріді винним у державній зраді, засудивши його до 33 років тюремного ув'язнення. Вердикт суду став серйозним дратівливим чинником у відносинах між Вашингтоном та Ісламабадом. Влада США неодноразово просили своїх пакистанських колег змінити вирок.

У серпні цього року суд північно-західній провінції Хайбер-Пахтунхва скасував вердикт нижчої інстанції з формальної причини: суддя, який виніс медику первинний вирок, не мав на це відповідних повноважень. Разом з тим, перегляд справи досі не розпочався, а Афріді залишається під вартою.

Учасники зустрічі з Шаріфом впевнені: його вдалося переконати в необхідності звільнення медика.

"Те, що вони роблять з доктором Афріді - це те, як до Пакистану буде ставитися інший світ... Уперше керівництво Пакистану усвідомило, що доктор Афріді - це не інструмент політичного торгу", - заявив організатор кампанії "Свободу Афріді", учасник вашингтонської зустрічі Роберт Лорш.