ua en ru

Прем'єр Нідерландів: Референдум у Греції може загальмувати здійснення антикризового плану

Рішення грецьких властей про винесення на референдум нового плану допомоги республіці може загальмувати його здійснення. Таку заяву зробив прем'єр-міністр Нідерландів Марко Рютте в листі Європарламенту. На його думку, реалізація в Греції нового пакету заходів жорсткої економії, прийнятого на жовтневому саміті Євросоюзу (ЄС), повинна бути зроблена в найкоротші терміни.
"Ми висловлюємо стурбованість рішенням Греції, яке може створити атмосферу невпевненості в її майбутньому", - говориться в листі. На думку голландського прем'єра, якщо влада таки зважаться на референдум, вони повинні докласти зусилля, щоб провести його максимально швидко, і постаратися, щоб пакет антикризових заходів при цьому не постраждав.
Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу заявив, що в республіці буде проведений референдум за новою угодою про борги. Варто відзначити, що, згідно з опитуваннями, які пройшли 29-30 жовтня ц.р., близько 60% греків відносяться до чергового траншу євро допомоги обсягом 130 млрд євро "негативно або швидше негативно".
26 жовтня 2011 р. в рамках саміту ЄС була досягнута домовленість про добровільне списання 50% від суми боргу за грецькими облігаціями. Подібна угода дозволить провести списання близько 100 млрд євро. В даний час сукупний державний борг країни перед приватними і національними кредиторами складає близько 350 млрд євро.
Незважаючи на настільки значні заходи, вжиті ЄС в ході ліквідації боргової кризи в Греції, прості громадяни країни не відчувають з цього приводу захоплення. У великих містах практично без перерви тривають демонстрації і страйк профспілок, учасники яких незадоволені зниженням рівня зарплат.