ua en ru

Прем'єр-міністром Тайваню став Чень Чун

Вчора Президент Тайваню Ма Інцзю, який отримав 14 січня переконливу перемогу на президентських виборах і переобраний на другий термін, оголосив про зміну Кабінету міністрів. Річ у тому, що колишній прем'єр У Дуньї балотувався разом з Ма на посаду віце-президента і після виборів переходить на нову роботу. Замість нього кабінет очолить 62-річний Чень Чун, що до недавнього часу працював віце-прем'єром. Про це пише "Комерсант".
Новий прем'єр вважається одним з найдосвідченіших фінансистів. Випускник Тайванського національного університету, з 1998 по 2002 рік він був заступником міністра фінансів, зберігши свою посаду навіть після перемоги на президентських виборах в 2000 році кандидата від опозиційної Демократичної прогресивної партії (ДПП) Чень Шуйбяня. У 2002 році Чень Чун пішов з уряду в бізнес: він керував Тайванською фондовою біржею, Тайванським кооперативним банком, фінансовими компаніями KGI Securities і Sinopac Financial Holdings. Після перемоги в 2008 році Ма Інцзю і повернення до влади партії "Гоміньдан" Чень знову став високим чиновником, очоливши комісію з нагляду за фінансовими ринками, а в травні 2010 року зайняв посаду віце-прем'єра.
Аналітики відзначають великі заслуги Чень Чуна в подоланні наслідків фінансової кризи 2008-2009 років. Так, саме він був автором ідеї вкласти кошти Національного стабілізаційного фонду на підтримку капіталізації фондового ринку. Засоби стабфонду були інвестовані, коли ринок досяг дна, так що незабаром після появи на ринку такого значного гравця фондові індекси пішли вгору - інвестори знов знайшли впевненість, а фонд у результаті отримав непогану прибутковість. Крім того, Чень є прихильником економічної інтеграції з материковим Китаєм - він вважається головним архітектором угоди про міжбанківську співпрацю з КНР. "Його призначення означає, що уряд сфокусується на підтримці економіки і фондового ринку, - заявив президент Cathay Securities Investment Trust Джеф Чан.- Чень був одним з небагатьох, хто побачив дно ринку в 2009 році. І він зіграв ключову роль в тому, що тайванський ринок не обвалився кілька місяців тому".
Нагадаємо, раніше Президент Тайваню Ма Інцзю закликав Китай прибрати ракети, націлені на острів.