ua en ru

Прем'єр-міністр Японії розраховує, що проблему Південних Курил вдасться вирішити за допомогою переговорів керівників держав

Прем'єр-міністр Японії Наото Кан напередодні заявив, що розраховує вирішити суперечку щодо приналежності Південних Курил за допомогою переговорів керівників Японії та Росії, передає Сіньхуа.

За повідомленням міністерства закордонних справ Японії, Наото Кан під час зустрічі з керівником адміністрації президента Росії С.Наришкіним сказав, що на неформальному саміті керівників країн АТЕС він розмовляв і з російським президентом Дмитром Медвєдєвим; сторони домовилися провести переговори про територіальну суперечку, і Наото Кан очікує поглиблення в майбутньому консультацій з Д.Медвєдєвим.

Раніше напередодні колишній прем'єр-міністр Японії Іосіро Морі зустрівся з С.Наришкіним. Іосіро Морі сказав, що Японія глибоко стурбована відвіданням Д.Медвєдєвим острова Кунашир. С. Наришкін заявив, що це внутрішня справа Росії, і російська сторона також висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з діями японської сторони.

1 листопада нинішнього року Д.Медвєдєв прибув на один з південнокурильських островів - Кунашир. Це перша поїздка глави російської держави на острови, через які між Росією та Японією триває суперечка. Японська сторона висловила у зв'язку з цим сильне невдоволення.

4 грудня міністр закордонних справ Японії Сейдзі Маехара оглядав чотири острови Південнокурильського пасма з літака японського Управління безпеки на морі. 1 грудня прем'єр-міністр Наото Кан повідомив, що також готується найближчим часом оглянути чотири острови Південнокурильського пасма.