ua en ru

Прем'єр-міністр Молдови: Кишинів виступає за розширення співпраці з НАТО

Влада Молдови розділяє цінності Північноатлантичного альянсу (НАТО), виступає за розширення багатопланової співпраці з ним і ставить за мету трансформувати республіку із споживача в постачальника регіональної безпеки і стабільності за допомогою своїх міжнародних партнерів. Як повідомили в молдовському уряді, таку заяву зробив прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат на спільній прес-конференції в Брюсселі з генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном після засідання "НАТО+Молдова".

Філат відзначив, що нейтральний статус Молдови не є перешкодою на шляху співпраці з Північноатлантичним альянсом, підкресливши, що влада республіки розглядає співпрацю з НАТО як гідну, самостійну і необоротну в досягненні європейських демократичних стандартів і розвитку можливостей країни сприяти забезпеченню миру і міжнародної безпеки.

За його словами, молдовська влада сприймає індивідуальний план партнерських дій Молдова-НАТО, який був актуалізований в 2010 р., як незамінний інструмент для реалізації демократичних реформ, що проводяться Молдовою. Філат підкреслив, що одне з головних завдань названого плану полягає в масштабній реформі сектору оборони і безпеки для підвищення його прозорості і посилення демократичного контролю над ним, а отже, і підвищення його ефективності в боротьбі з погрозами національної безпеки. Прем'єр-міністр Молдови підтвердив готовність Молдови продовжити ефективну співпрацю з НАТО.

Генсек НАТО заявив, що партнерство з Молдовою украй важливе для Північноатлантичного альянсу, а також висловився за виведення політичного діалогу і двосторонньої співпраці на якісно новий рівень. Він висловив надію на те, що після обрання нового Президента і подолання тривалої політичної кризи в Молдові політичні сили країни об'єднають зусилля для забезпечення успішнішого і процвітаючого майбутнього для громадян країни.

Нагадаємо, 16 березня парламент Молдови обрав Миколу Тімофті Президентом країни.