ua en ru

Прем'єр-міністр Іраку не продовжив термін перебування американських військовослужбовців на території країни

Прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі повідомив 26 квітня, що до кінця 2011 р. 47 тис. американських солдатів залишать країну. Він не став підписувати документ, що санкціонує продовження терміну перебування американських військовослужбовців на території Іраку, оскільки, за його словами, іракські сили безпеки в змозі самі контролювати ситуацію в країні, а будь-яке збільшення американських військ в Іраку після 31 грудня буде мати потребу в підтримці всіх основних політичних фракцій у парламенті. Про це повідомляє Reuters.

Н.аль-Малікі також повідомив, що військово-повітряні сили Іраку все ж таки будуть потребувати підтримки і після закінчення року, але питання іноземної допомоги буде вирішуватися тільки колективним шляхом, при підтримці всіх основних політичних груп. Він заявив, що почне переговори з основними політичними блоками з цього питання після державного візиту до Південної Кореї.

Раніше радикальний священнослужитель Муктада ас-Садр, політичний блок якого грає важливу роль в уряді, заявив, що його прихильники і "Армія Мехді" відновлять збройну боротьбу проти військ США, якщо термін їх перебування в Іраку буде продовжений.

Минулого тижня вирішити питання про необхідність присутності американських військ в Іраку закликав іракське керівництво голова Комітету начальників штабів збройних сил США адмірал Майк Маллен.