ua en ru

Прем'єр-міністр Білорусі: 23-24 травня буде прийнято рішення щодо стабілізації ситуації на валютному ринку

Влада Білорусії 23-24 травня ц.р. прийме рішення щодо стабілізації ситуації на валютному ринку, повідомив журналістам прем'єр-міністр країни Михайло Мясникович, передає РБК.
За його словами, білоруський уряд розробив програму стабілізації економіки, яка розглянута експертами країн Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), а також узгоджена з російським керівництвом. "Що стосується валютної політики, то відпрацьована чітка програма стабілізації. Ця програма не тільки наша, вона пройшла серйозну міжнародну експертизу. Програма підтримана нашим головним торговельним партнером - Російською Федерацією", - заявив прем'єр-міністр.
За словами М.Мясниковича, не чекаючи першого траншу кредиту Антикризового фонду ЄврАзЕС, уряд почне її реалізовувати вже з наступного тижня (23-29 травня). Прем'єр-міністр нагадав, що кредитна підтримка розрахована на три роки і складе 3 млрд дол. За його словами, перший транш кредиту, надходження якого очікується влітку, оцінюється в 800 млн дол., "десь на початку осені буде другий транш, трохи більше 400 млн дол.".
Він зазначив, що "для запобігання спекулятивним атакам на рубль буде створена подушка безпеки, в тому числі позиковими засобами", а найближчим часом буде здійснюватися уніфікація курсу національної валюти. "На першому етапі будуть прийняті рішення, щоб збити підвищений попит, а після отримання стабілізаційного кредиту курс буде формуватися на підставі попиту і пропозиції, що знизить ті очікування, які сьогодні поки присутні", - сказав прем'єр-міністр.