ua en ru

Прем'єр Іспанії пропонує провести референдум про розширення автономії Каталонії

Прем'єр Іспанії пропонує провести референдум про розширення автономії Каталонії Фото: Педро Санчес (facebook.com pedro.sanchezperezcastejon)

Санчес не уточнив, коли такий референдум може бути проведений

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес пропонує провести в Каталонії референдум щодо більшої автономії регіону, проте виключає будь-яке голосування щодо незалежності, передає агентство AFP.

Разом з тим Санчес не назвав конкретної дати, коли такий референдум може бути проведений.

AFP уточнює, що Каталонія отримала автономію згідно з іспанською Конституцією ще у 1978 році. При цьому у 2006 році каталонська автономія навіть була розширена у питаннях, які посилили економічний стан регіону.

Проте у 2010 році Конституційний суд Іспанії скасував кілька статей в документі про автономію регіону. Саме це рішення й спровокувало значне збільшення підтримки за "незалежність" Каталонії, чия економіка відповідає за майже одну п'яту частину іспанської.

Агентство також наголошує, що уряд меншості Санчеса сильно залежить від підтримки партій, які пов'язані з каталонськими сепаратистами, для ухвалення законів, і саме тому голова уряду відмовився від жорсткої лінії поведінки щодо них, на відміну від його консервативного попередника.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, у кінці червня глава Каталонії Кім Торра заявив, що його "перше прохання" до нового іспанського прем'єра Педро Санчеса буде стосуватися погодження референдуму про незалежність регіону.

Раніше колишній глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон заснував новий рух за незалежність регіону від Іспанії.