ua en ru

Прем'єр Ісландії подав у відставку після поразки його партії на виборах

Прем'єр Ісландії подав у відставку після поразки його партії на виборах Фото: Сігурдур Інгі Йоханнссон йде з посади прем'єра

Така процедура передбачена в конституції країни

Прем'єр-міністр Ісландії Сігурдур Інгі Йоханнссон подав у відставку 30 жовтня через поразку його Прогресивної партії на дострокових виборах у країні, які відбулися напередодні. Про це передає DW.

"Це було відповідно до конституції: подати заяву про відставку та отримати пропозицію виконувати обов'язки (глави уряду) до формування нового уряду", - заявив Йоханнссон на прес-конференції в Рейк'явіку.

Згідно з остаточними результатами виборів, оприлюдненими в неділю, правляча коаліція Незалежної та Прогресивної партій здобуває 29 із 63 місць в ісландському парламенті. Прогресивна партія, зокрема, втратила 11 із 19 місць на тлі скандалу з "панамськими паперами".

Лідер соцопитувань - Піратська партія - здобула 10 мандатів, що більш ніж утричі перевершує її результат на попередніх виборах. "Ліві - Зелений рух" теж отримали 10 мандатів, "Яскраве майбутнє" та соціал-демократи здобувають чотири і три крісла відповідно. Разом із "піратами" вони мають 27 місць.

Правоцентристська урядова Незалежна партія планує сформувати коаліцію. Очікуються складні переговори. Лідер Незалежних Б'ярні Бенедиктссон, чинний міністр фінансів, заявив, що віддає перевагу формуванню коаліції з трьох партій, але відмовився назвати, із ким саме планує об'єднуватися.

Президент Ісландії Гудні Йоханнессон має офіційно передати мандат на переговори щодо формування уряду партії-переможниці виборів. Прем'єр-міністр підтвердив, що це може бути Незалежна партія.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Партія незалежності", за першими даними з виборчих дільниць, лідирує на парламентських виборах в Ісландії.