ua en ru

Припинене розслідування кримінальної справи, в якій фігурує колишній глава Московського метрополітену

Припинено розслідування кримінальної справи, в якій фігурує колишній глава Московського метрополітену Дмитро Гаєв, повідомили в Міністерстві внутрішніх справ (МВС) Росії.

Кримінальну справу було порушено 23 березня 2011 р. за матеріалами Генеральної прокуратури РФ, згідно з якими ряд посадових осіб ГУП "Московський метрополітен" використовували своє службове становище для особистого збагачення. В ході розслідування було встановлено, що в 1998 р. начальник ДУП "Московський метрополітен" Гаєв разом з іншими особами отримав патент на винахід "Автоматизована система оплати проїзду і перевірки проїзних документів на транспорті", яка була впроваджена в Московському метрополітені роком раніше. Надалі з ДУП "Московський метрополітен" був укладений ліцензійний договір на використання зазначеної системи, за яким автори патенту отримали в якості винагороди 112 млн руб. В ході слідства отримані висновки фахівців у різних галузях права, у результаті чого встановлено, що Гаєв мав право виступати патентовласником і укладати ліцензійний договір, говориться в повідомленні.

Гаєв був звільнений з посади голови Московського метрополітену на початку 2011 р. Наприкінці березня 2011 р. Слідчий комітет при МВС РФ порушив кримінальну справу відносно Гаєва за ст.201 Кримінального кодексу РФ (зловживання службовими повноваженнями). "Всупереч інтересам унітарного підприємства і використовуючи своє службове становище, він створив систему особистого збагачення за рахунок очолюваної ним організації. Внаслідок зазначених дій ДУП "Московський метрополітен" і його власник - уряду м. Москви - зазнали збитків на суму понад 112 млн руб.", - наголошувалося тоді в матеріалах Слідчого комітету МВС Росії.