ua en ru

Представникам ООН, США і Росії не вдалося узгодити дату проведення "Женеви-2"

Тристоронні переговори між представниками США, Росії та ООН, що відбулися 5 листопада в Женеві, закінчилися безрезультатно, повідомив спецпредставник ООН і Ліги арабських держав Лахдар Брахімі, повідомляє Reuters. За його словами, сторони не змогли узгодити дату давно відкладається конференції за припинення громадянської війни в Сирії, відомої як "Женева-2".

"Ми сподівалися, що зможемо оголосити дату сьогодні. На жаль, у нас не вийшло", - сказав Брахімі на прес-конференції після ряду зустрічей з заступниками міністра закордонних справ Росії Михайлом Богдановим і Геннадієм Гатиловым, а також заступником держсекретаря США з політичних справах Венді Шерман. Крім того, відбулися зустрічі з делегатами від трьох інших постійних членів Ради Безпеки ООН і сусідів Сирії, Іраку, Йорданії, Лівану і Туреччини.

Брахімі зазначив, що сторони останні кілька тижнів усвідомлювали, що дата конференції сьогодні не буде узгоджена, і підсумок переговорів не став несподіванкою.

"Ми все ще сподіваємося, що зможемо провести конференцію до кінця (2013) року", - сказав спецпредставник ООН і Ліги арабських держав.

За його словами, сирійська опозиція поки не готова до переговорів, оскільки досі не може вирішити питання про те, хто буде представляти її на конференції. "У опозиції зараз дуже важкі часи. Вона розділена. Вона дуже старанно працює, щоб підготуватися (до участі в конференції)", - сказав Брахімі.

Він повідомив, що сторони 25 листопада знову зберуться на підготовчу зустріч, після того, як опозиційні угруповання проведуть консультації в рамках власної підготовки до конференції.

Брахімі висловив надію, що до 25 листопада опозиційні угруповання зможуть домовитися між собою.

Відповідаючи на питання, чи буде запрошений до "Женеви-2" Іран, він повідомив, що обговорення і узгодження запрошених країн і організацій ще не завершено. "Безумовно Іран - це проблема, якій слід присвятити подальше обговорення", - сказав спецпредставник.

Брахімі знову підкреслив, що справжнім виходом із сирійської кризи буде політичне рішення, і що мирні переговори мають бути проведені без попередніх умов.