ua en ru

Представник української опозиції Сергій Соболєв включений в моніторинговий комітет ПАРЄ

Сьогодні в секретаріаті моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) повідомили, що до складу моніторингового комітету включений народний депутат від української партії "Батьківщина" Сергій Соболєв, пише "Комерсант-Україна".

"Вранці пройшло засідання (бюро ПАРЄ) і було підтримано рішення включити Соболєва до складу моніторингового комітету", - розповів співробітник моніторингового комітету.

Моніторинговий комітет є найпрестижнішим і впливовим органом асамблеї - він, зокрема, відповідальний за підготовку резолюцій по "проблемних" країнах, тобто що знаходяться під моніторингом ПАРЄ. У зв'язку з цим для членів комітету передбачена особлива процедура призначення - квоти в ньому заповнюють не національні делегації, а політичні групи, а потім кандидат повинен бути обраний рішенням бюро ПАРЄ (в яке входять президент, віце-президенти, голови національних делегацій і комітетів).

У минулому році від України в моніторинговому комітеті було два представники - Юлія Льовочкіна (Партія регіонів) та Ольга Герасим'юк (Наша Україна-Народна самооборона), проте остання не потрапила в нове скликання ВР. В ході поточного пленарного тижня опозиція домоглася, щоб кандидатом на вакантне місце знову став український депутат. Європейська народна партія висунула кандидатуру Сергія Соболєва.
Втім, самого Соболєва при цьому запевнили, що увійти до складу комітету він зможе тільки в квітні - до того не вдасться завершити всі процедури: "Пікантність ситуації в тому, що в порядку денному може з'явитися доповідь по Україні, при цьому опозиція не буде представлена ​​на міжсесійний засіданнях МК. Так, мене, швидше за все, будуть запрошувати як гостя, але без права голосу".

Те, що сьогодні процедура була в терміновому порядку завершена, стало несподіванкою для опозиції. Соболєва не запросили на засідання бюро, де розглядалося його питання. Такий розвиток подій може свідчити про те, що керівництво ПАРЄ готується до дебатів і до утвердження моніторингової резолюції по Україні вже наступного, квітневій сесії.

Читайте також: ПАРЄ рекомендувала Україні створити національний орган, що виконує рішення ЄСПЛ.