ua en ru

Голова ВГСУ Львів порушив принцип призначення суддівського складу, - адвокат

Вищий господарський суд України (ВГСУ) створює прецедент, який кардинально змінить відносини у сфері оренди комерційної нерухомості: судді стають на бік неплатника і збираються скасувати борг, що накопився за багато років. Про це заявив адвокат "Маквіс груп" Владислав Нагинайло, коментуючи розгляд ВГСУ справи за позовом "Маквіс груп" до компанії "Технополіс".

Адвокат зазначив, що під стінами суду зібралася акція протесту громадських організацій, що вимагають об'єктивного розгляду питання.

"Причина протесту навіть не у господарському спорі сторін, а в правовому нігілізмі, допущеному головою ВГСУ Богданом Львовом при призначенні суддівської колегії", - упевнений Нагинайло. Адвокат нагадав, що конфлікт між однією торговою мережею "Технополіс" та власником приміщення, що орендується компанією, розгорівся через невиплату оренди за користування площею 5 тис. кв. м у Києві, на вулиця Велика Окружна, 4 з 2010 по 2013 рр.

"У минулому році суди всіх трьох інстанцій задовольнили позовні вимоги про стягнення з "Технополісу" заборгованості. "Технополіс" зобов'язався сплатити близько 41 млн грн. Однак на папері все і закінчилося. А вже в цьому році суд першої інстанції, рішення якого підтримала і апеляційна інстанція, скасував стягнення, переступивши всі норми матеріального і процесуального права", - підкреслив Нагинайло.

За словами адвоката, "Маквіс груп" звернулось з касаційною скаргою до ВГСУ, але два його засідання - 15 і 24 грудня не відбулися через самовідводу суддів. На думку адвоката позивача, це говорить про тиск на суддів з боку голови ВГСУ.

"Згідно із законодавством, в госпсудах діє принцип автоматизованого розподілу справ між суддями, що забезпечує об'єктивність в підборі колегій. Тим не менш, голова ВГСУ Богдан Львів в обхід цієї норми самостійно збільшив склад суддівської колегії за рахунок лояльних суддів, що має полегшити винесення рішення на користь боржника", - упевнений Нагинайло.

У свою чергу, пікетувальники біля стін ВГСУ вимагають притягнути увагу контролюючих органів юстиції і прокуратури до порушення принципів призначення суддівського складу. Активісти підкреслюють, що корупція в судах та невиконання судових рішень - одна з ключових причин відсутності в Україні сприятливого бізнес-середовища і неможливості залучення інвестицій.

"Ми в групі ризику поряд з Угандою і Коморськими островами. Про яку довіру до нас з боку міжнародних кредиторів може йти мова, якщо правовий нігілізм - норма на рівні вищої судової інстанції", - заявив один з організаторів пікету, активіст громадського руху "Вільний бізнес" Олег Бринь. Він також нагадав, що Україна за рівнем корупції в органах виконавчої та судової влади сьогодні знаходиться на 142-му місці у світі з 175 країн, щорічно оцінюються в рейтингу CorruptionPerceptionsIndex.

"Перевибори голови ВГСУ відбудуться у квітні 2015 р. Можливо, саме завершення каденції Богдана Львова стало причиною його неприкритих правопорушень, зокрема, надання тиску на суддів та самовільне призначення суддівської колегії", - резюмував Нагинайло.

Голова ВГСУ Львів порушив принцип призначення суддівського складу, - адвокат