ua en ru

Голова правління ПРАТ "Індар" звинуватила МОЗ у спробі рейдерського захоплення підприємства

Заяви Міністерства охорони здоров'я про відмову керівництва фармацевтичного підприємства "Індар" у проведенні аудиту та зборів акціонерів не відповідають дійсності, а спроба силою поставити на чолі заводу сторонню людину носить ознаки рейдерського захоплення. Таку думку озвучила голова правління ПРАТ "Індар" Любов Вишневська.

Вона підкреслила, що поява 11 квітня на території підприємства озброєних людей, що супроводжували представників МОЗ, відбувалася при повній відсутності у них будь-яких регламентуючих документів.

"Співробітники "Індару" відмовилися передавати печатки і документи, відкривати кабінети, тому що протягом історії підприємства вже вкотре на порозі з'являються приблизно такі ж люди з тими ж намірами, - повідомила Вишневська. - Ці люди не принесли з собою жодного документа, що підтверджує легітимність їх присутності на території "Індару" і підтверджує те, що "новий керівник" Дмитро Павлов внесений до держреєстру. А раз так, він не може отримати ні печатки, ні чогось іншого. Таким чином, ми розглядаємо ситуацію як спробу рейдерства, яка нічим не відрізняється від усіх попередніх спроб".

Замовниками силового захоплення, за словами Вишневської, є колишні керівники фармзавода Олег Лазарєв та Віктор Романюк, а також народний депутат від ВО "Свобода" Олег Гелевей. Безпосередніми виконавцями Вишневська назвала міністра охорони здоров'я Олега Мусія, його помічників, "і нещасного Дмитра Павлова, якого особисто міністр запросив бути тимчасово виконуючим обов'язки керівника "Індару", хоча він ніколи не був фармацевтом і не працював навіть у суміжному напрямку, займається інтернет-рекламою і сам себе назвав вченим-математиком".

Як заявила Вишневська, за два роки роботи підприємство, всі акції та майно якого зусиллями Лазарєва і Романюка були відчужені на користь приватних фірм, повернуло все в держвласність, регулярно проходить аудиторські, податкові та державні фінансові перевірки, нарощує оберти виробництва.

"Кожен квартал "Індар" передає звіти про свою діяльність ДАК "Укрмедпром". У 2013 р. ми продали продукції на 437 млн грн, такого не було ніколи. У попередні роки експорт йшов через фірми-прокладки, де залишалася прибуток. Тільки в першому кварталі 2014 року доходи від експорту склали 129 млн грн. А 2013 рік ми закінчили з залишком на розрахункових рахунках в 43 млн грн. Саме це є предметом інтересу тих людей, які хочуть повернутися", - впевнена глава підприємства.

"Індар" - єдиний український виробник інсулінів. У 2008-11 роках держчастка в 70,7%, що належала компанії "Укрмедпром", була продана офшорної компанії Storke Holdings Ltd (Беліз). У 2012 році держава відновило контроль над підприємством. 21,1% акцій належить кіпрській компанії "Миндар Холдінгс Лімітед".