ua en ru

Голова Держлісагентства: Для досягнення оптимальної лісистості Україні необхідно створити 2,2 млн га нових лісів

Для досягнення оптимальної лісистості Україні необхідно створити 2,2 млн га нових лісів на прийнятих землях. Про це в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр" від 10 серпня 2011 р. повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець.

Він сказав, що є близько 8-10 млн га земель, які мають вивільнитися із сільськогосподарського використання. З них під заліснення може піти понад 3 млн га.

"Наявність розсадників у галузі достатня для вирощування садивного матеріалу, аби щороку створювати лісові культури на площі не менше 100 тис. га. Потрібне лише технічне та фінансове забезпечення, земля під заліснення та правовстановлюючі документи на користування нею", - повідомив Сівець.

Він також додав, що існує проблема в питанні документації. Для спрощення процедури оформлення документів на право постійного користування земельними ділянками, які надаються для заліснення деградованих і малопродуктивних земель, Держлісагентство вже давно підготувало закон "Про внесення змін до статті 125 Земельного кодексу України". Але ці зміни не прийняті.

Сівець зазначив, що агентство поступово нарощує обсяги створення захисних лісових насаджень.

"Останніми роками обсяги створення їх на прийнятих землях досягли 25-30 тис. га. Загальна площа відтворення лісів перевищує площу зрубів за останні 5 років у 1,6 раза. Поточного року вже насаджено 43 тис. га лісових культур, в т.ч. створено 20 тис. га нових лісів на малопродуктивних землях", - додав Сівець.

Зазначимо, що оптимальною лісистістю вважається 20% площі держави. Сьогодні ліси покривають лише 15,7% площі України.