ua en ru

Підприємства ГМК повинні мати спецтариф на електроенергію - експерти

У ситуації коли Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) знаходиться на порозі закриття, було б розумно понизити тариф на електроенергію для цього підприємства, переклавши ЗЗФ на тарифи для 1-го класу споживачів, які на 24% нижче за тарифи для 2-го класу (на якому ЗЗФ працює з початку 2011 р.) вважає аналітик інвестиційної групи "Арт-капітал" Станіслав Зеленецький.

"Дана проблема викликана поточною моделлю українського ринку електроенергії. Неринкові механізми, які лежать в його основі, поступово починають виявлятися. Я маю зважаючи на перехресне субсидування, через що тариф для промисловості значно вище економічно обґрунтованого", - заявив Зеленецький
Аналітик компанії Foyil Securities Олексій Некраса також звертає увагу на відсутність ринкової логіки в регулюванні державою взаємодії постачальників і споживачів електроенергії. "З одного боку, створюються компанії, які виробляють електрику з альтернативних або поновлюваних джерел, і отримують за це вищий тариф, що дозволяє таким проектам окупитися за 3-5 років. А з іншого боку промислові підприємства не можуть працювати через високі ціни на електроенергію. Якщо вже вся ця система регулюється в ручному режимі, слідує, не лише підвищувати тарифи для одних виробників, але і давати нижчі тарифи деяким споживачам, наприклад для ЗЗФ", - впевнений Некраса.
Ситуація, що склалася з тарифами на електроенергію для феросплавних підприємств країни, відзначає віце-президент Центру досліджень корпоративних стосунків В'ячеслав Бутко, призвела до того, що українські металургійні підприємства вимушені імпортувати феросплави (у тому числі із-за вимушеної зупинки їх виробництва на ЗЗФ).
"У країні з'являється дефіцит феросплавів. Українських виробників з вітчизняного ринку витісняють зарубіжні конкуренти. 6 червня Кабмін дав доручення низці відомств підготувати пропозиції відносно тарифів для метпідприємств Запоріжжя, які об'єктивно потребують вживання диференційованого тарифу на електроенергію. Державна підтримка енергоємних виробництв успішно застосовується в цивілізованих країнах. Україна не повинна знаходитися поза світовим mainstream", - повідомив В.Бутко