ua en ru

Правляча партія Греції близька до втрати парламентської більшості перед вотумом довіри

Правляча партія Греції - Всегрецький соціалістичний рух (PASOK) - ще на крок наблизилася до втрати парламентської більшості перед вирішальним голосуванням про довіру уряду. Депутат парламенту Мілена Апостолакі сьогодні вийшла з фракції PASOK і перейшла в стан незалежних парламентаріїв, повідомляє Reuters.
Апостолакі покинула фракцію через незгоду з планом прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу провести референдум з питання згоди громадян з новою програмою Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ).
У результаті цього демаршу представництво правлячих соціалістів у парламенті Греції скоротилося до 152 депутатів з 300.
Одночасно сьогодні інший депутат від правлячої партії Васса Папандреу закликала до формування тимчасового уряду національної єдності і негайного проведення дострокових парламентських виборів.
Напередодні прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу несподівано для ринків і членів власного уряду оголосив про намір провести в країні референдум по новому пакету фінансової допомоги єврозони і МВФ, тобто надати виборцям право самим вирішити, приймати чи не приймати умови програми. Крім того, прем'єр ініціював парламентське голосування про довіру уряду, яке має відбутися ввечері 4 листопада.
Новина про грецький референдум стала справжнім шоком для фінансових ринків і привела в замішання європейських політиків. Крім того, як повідали джерела у грецькому кабінеті міністрів, Папандреу не повідомив про намір оголосити референдум навіть своєму міністрові фінансів Евангелосу Венізелосу, який дізнався про ініціативу прем'єр-міністра з новин.
Фондовий ринок Європи зазнав сьогодні найзначніші денні втрати за останній місяць: пан'європейський індекс FTSEurofirst 300 станом на 14:00 за київським часом знижувався на 3,8%. Акції провідних банків Франції, Німеччини та Греції впали більш ніж на 10%. Підскочили і котирування CDS (кредитні дефолтні свопи - страховка від дефолту за облігаціями) Італії, Франції і навіть Німеччини.