ua en ru

Правозахисники звинувачують іракських курдів в сотнях позасудових страт бойовиків ІДІЛ

Правозахисники звинувачують іракських курдів в сотнях позасудових страт бойовиків ІДІЛ Фото: курди (flickr.com kurdishstruggle)

Курдський поліцейський загін минулого літа протягом тижня вбивав полонених бойовиків

Курдський поліцейський загін АССА минулого літа "протягом тижня кожну ніч" вбивав полонених бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" (ІДІЛ). Про це заявила відповідальна за Близький Схід директор правозахисної організації Лама Факіх в п'ятницю, 9 лютого, повідомляє агентство DW.

За оцінками правозахисної організації HRW, таким чином могло бути вбито кілька сотень полонених. Зазначено, що організація спирається на свідчення колишнього члена курдських сил безпеки і шести місцевих жителів.

HRW закликала провести розслідування та притягнути винних до відповідальності. Так, розслідування показує, що курдські загони пешмерга затримали велику кількість іракських та іноземних бойовиків ИГИЛ в школі в Сахелі аль-Малиха. Звідти бійці АССА спочатку відправили їх у в'язницю в Шилле, згодом полонені були доставлені в два місця тримання поблизу Сумар, де вони і були страчені, страти відбувалися між 28 серпня і 3 вересня 2017.

Представник Курдського автономного округу Діндаром Себари, відкинув цю інформацію. За його словами, пешмерга та Асаї воювали в регіоні проти групи бойовиків ИГИЛ, яка намагалася відступити в Сирію. Він вважає, що ймовірно, бійці ИГИЛ були вбиті в боях і згодом вивезено та захоронено в цьому місці. При цьому, за даними HRW, масова могила розташована на відстані 40 км від місця бойових дій.

Нагадаємо, в кінці грудня в околицях Ракки щонайменше 115 осіб стали жертвами масових розправ терористів "Ісламської держави".