ua en ru

Правозахисники назвали місця незаконного утримування викрадених в ОРДЛО

Правозахисники назвали місця незаконного утримування викрадених в ОРДЛО Фото: представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив (osce.org)

В тюрмах Донбасу виявили 40 місць, де були підтверджені випадки сексуального насильства

Представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ), що входить до коаліції правозахисних організацій "Справедливість заради миру на Донбасі" і FDIH (Міжнародна федерація прав людини), назвали місця незаконного утримування викрадених в ОРДЛО. Про це на брифінгу за результатами подання повідомила дослідник ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив" Наталія Гриценко, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, серед злочинів правозахисники виділили: згвалтування, примусове оголення, а також примусову проституцію.

"Серед них місця, де насильство мало системний характер: колишнє приміщеня СБУ в Донецьку, приміщення колишнього відділення Нової Пошти №22 в Донецьку, військова база в районі "Мотель" у Донецьку, УБОЗ в Горлівці, гаражі біля магазину "Кохана" в Луганську, приміщення гуртожитків університету імені Даля, колишнє приміщення Жовтневої районноі адміністрації в Луганську", - повідомила вона.

Окрім того, за словами Гриценко, було зібрано та зафіксовано 58 свідчень жертв сексуального насильства під час збройного конфлікту на сході України.

"Ми зібрали 58 свідчень постраждалих зі згадками гендерного чи сексуального насильства. Станом на 2016 рік було відкрито лише 3 провадження і 2 з них не дійшли до суду", - повідомила вона.

Окрім того, вона зазначила, що дослідники центру виявили 195 порушень і випадків сексуального насильства.

Правозахисники звернулися до прокурора аби переконати провести повне розслідування сексуальних злочинів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що правозахисники звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі із поданням про сексуальне насильство під час збройного конфлікту на сході України.

Також місія ОБСЄ повідомляла, що понад 90% насильства на Донбасі зосереджено в трикутнику Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт.