ua en ru

Правозахисники звернулися до суду в Гаазі щодо злочинів на Донбасі

Правозахисники звернулися до суду в Гаазі щодо злочинів на Донбасі Фото: Володимир Щербаченко (facebook.com.CivicUA)

Зокрема, йдеться про сексуальне насильство під час збройного конфлікту на сході України

Правозахисники звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі із поданням про сексуальне насильство під час збройного конфлікту на сході України. Про це розповів голова ГО "Східноукраїнський центр громадських ініціатив", правозахисник Володимир Щербаченко, передає "Радіо Свобода".

Як зазначається, понад 100 аркушів свідчень про насильство на Донбасі, зафіксованих правозахисними групами у період з 2014 по 2018 роки, передали Офісу прокурора представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ), що входить в Коаліцію правозахисних організацій "Справедливість заради миру на Донбасі", і FІDH (Міжнародна федерація прав людини).

Зокрема, за словами Щербаченка, в поданні чітко встановлено 121 місце незаконного утримання людей в окремих районах Донецької й Луганської областей, які нині захопили контрольовані Росією сили, і 17 місць - підконтрольних Києву територій.

"У свідченнях зафіксували щонайменше 40 злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством", - зазначив правозахисник.

Він повідомив, що Офіс прокурора розгляне їхнє подання й вирішить, чи підпадають наведені докази під злочини, зазначені у Римському статуті.

Нагадаємо, раніше віце-спікер Верховної ради України Ірина Геращенко повідомляла, що Росія зачищає свідків своїх злочинів на Донбасі. Зокрема, за її словами, про це свідчить вбивство ватажка "ДНР" Олександра Захарченка.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що Геращенко просить ОБСЄ сприяти розблокуванню пунктів пропуску на Донбасі.