ua en ru

Правоохоронці розслідують фінансові махінації в НБУ на суму понад 400 млрд гривень

Правоохоронці розслідують фінансові махінації в НБУ на суму понад 400 млрд гривень Фото: НБУ

НАБ розслідує фінансові махінації в НБУ на 12 млрд гривень, а поліція - на 400 млрд

Правоохоронці розслідують фінансові махінації в Національному банку України (НБУ) на суму понад 400 млрд гривень. Про це йдеться у повідомленні видання "Наші гроші".

Як повідомляється, Солом’янський районний суд м. Києва дозволив НАБ вивчити та скопіювати документи Нацбанку першої половини 2014 року, які стосуються рефінансування приватним банківським установам.


Зокрема, Антикорупційне бюро цікавлять документи НБУ, які стосуються розробки, підготовки, погодження, візування та затвердження нормативних документів про умови надання кредитів рефінансування для збереження ліквідності комерційних банків у період з 24 лютого по 28 травня 2014 року.

Як зазначається, під документами стоять підписи тодішніх керівників НБУ Ігоря Соркіна та Степана Кубіва. Повідомляється, що Соркін наразі знаходиться у розшуку.

Крім того, повідомляється, що в рамках цієї ж справи детективи НАБ отримали тимчасовий доступ до документів НБУ, що стосуються обліку та контролю таких банків, як: "Південкомбанк", "Київська Русь", "Міський Комерційний Банк", "Автокразбанк", "Терра Банк", "Дельта Банк", "Хрещатик" та "Фінанси та Кредит".

Всі ці банки користувалися кореспондентськими рахунками (Ностро і Востро) в австрійському Meinl Bank Aktiengeselschaft.

"Саме ці банки НАБ підозрює у використання кореспондентських рахунків Meinl Bank для відмивання коштів через схему погашення заборгованості підконтрольних фірм перед австрійським банком. Слідчі вважають, що по цій схемі з України виводилися кошти рефінансування, отримані банками від НБУ. Загальна сума розтрати в цьому епізоді за даними НАБУ становить 12 млрд грнивень у 2014-2015 роках", - йдеться у повідомленні.

Крім того, детективи встановлюють, як в 2014-2015 роках НБУ проводив тендери на рефінансування, приймав рішення про надання кредитів та обирав заставу. Правоохоронці отримали дозволи суду на доступ до документів, що стосуються діяльності НБУ з усіма вищезазначеними банками, крім банків "Хрещатик" та "Фінанси і кредит".

Як зазначається, за день до реєстрації НАБ досудового розслідування схоже кримінальне провадження щодо виводу коштів через Meinl Bank AG зареєструвало Головне слідче управління Національної поліції.

"Слідчі поліції стверджують, що злочинна група невстановлених осіб, які представляли інтереси австрійського банку, спільно з власниками українських фінустанов здійснили аферу по виводу в 2011-2015 роках з України 400 млрд гривень", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, зазначається, що у поліції є дані про перерахування українськими банками через Meinl Bank AG коштів на суму близько 7,5 млрд гривень, а не 400 млрд.

"Але коло банків, що виводили через австрійську установу кошти, у поліції майже вдвічі ширше, ніж у детективів Бюро. Майже всі вони проходять процедуру ліквідації", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НАБ розкрило схему розкрадання бюджетних коштів філією "Укрзалізниці".