ua en ru

Уряду США пред'явлений позов на 25 млрд дол. за націоналізацію AIG

Компанія Starr International, очолювана екс-главою American International Group (AIG) Морісом Грінбергом, вимагає через суд від уряду США 25 млрд дол. За словами позивача, націоналізація AIG в 2008 році суперечила конституції і надала фінансову лазівку торговим партнерам страхового гіганта, в число яких входять найбільші банки США і Європи.
Компанія Starr, колись найбільший акціонер AIG (12% акцій), направила відразу два позови: до уряду - до Суду з федеральним позовами США у Вашингтоні, а також до Федерального резервного банку Нью-Йорка - в окружний суд Манхеттена. Під час фінансової кризи ФРБ Нью-Йорка, який тоді очолював нинішній міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, надав AIG кредит на 85 млрд дол. Всього ж держава виділила на порятунок страховика 182,3 млрд дол. під ставку 14,5%. В результаті держава придбала близько 80% акцій AIG (зараз частка знижена до 77%, а повністю незалежною компанія стане через два роки).
Як заявляє позивач, діючи в обхід голосування акціонерів, влада порушила конституцію, а саме п'яту поправку, за якою держава "не має права вилучати приватну власність без справедливої ​​винагороди". "Держава не уповноважена закривати очі на акціонерів, відмовляючи їм у праві власності, навіть в період фінансової нестабільності", - говориться в позові. Сума позову - 25 млрд дол. - розраховувалася з вартості держпакету акцій AIG на 14 січня 2011 року, коли привілейовані акції страховика обміняли на 562,9 млн звичайних цінних паперів.
Інтереси Starr представляє один з найвідоміших американських адвокатів - Девід Боіс (фірма Boies, Schiller & Flexner), який у 2000-х працював на віце-президента Ала Гора, а зараз захищає інтереси гравців Національної баскетбольної асоціації. За його словами, влада обійшлися з AIG зовсім інакше, ніж з іншими фінансовими інститутами, багато з яких в кризу отримали допомогу на мільярди доларів. Як стверджує Боіс, AIG опинилася в такій ситуації через те, що була зручна як засіб для отримання грошей для інших інститутів, які опинилися в скрутному становищі, наприклад Goldman Sachs.
У Міністерстві фінансів США повідомили, що в даний час вивчають позовні заяви. "Наші дії були необхідними, правовими і конституційними, - зазначив помічник держсекретаря у справах фінансової стабільності Тім Массад. - Важливо розуміти, що уряд надав допомогу AIG, врятував компанію від банкрутства, щоб в кінцевому рахунку запобігти колапсу всієї світової фінансової системи". Представник ФРБ Нью-Йорка назвав претензії такими, що не заслуговують схвалення. Прес-секретар AIG Марк Герр відмовився від коментарів (страховик проходить за двома позовами як формальний обвинувачений).
Юристи сумніваються в успіху позову Starr. "Незважаючи на гнів громадськості з приводу того, як надавалася фінансова допомога, досить важко уявити, щоб Хенк виграв", - цитує Reuters професора Юридичної школи Джорджтауна Адама Левітіна. На його думку, вину держави буде складно довести, тому що рада директорів AIG погодилася на кредит, умови якого були, "ймовірно", досить чесними. "Суд усвідомлює, що в даній справі порушується свого роду невловима матерія - права акціонерів. Не дуже зрозуміло, скільки насправді коштують ці права, особливо з урахуванням заборгованості AIG", - вважає професор Університету Джорджа Мейсона Ілля Сомін.