ua en ru

Уряд Угорщини схвалив проект бюджету на 2011 рік

Уряд Угорщини схвалив сьогодні проект бюджету, голосування по якій заплановано на 23 грудня, передає РБК.
За заявою угорської влади, проект передбачає, зокрема, спеціальні антикризові податки на ряд галузей і примусове наповнення державного пенсійного фонду за рахунок перерозподілу приватних пенсійних накопичень. За заявою міністерства економіки Угорщини, уряд все ще має намір досягти поставленої мети збільшення ВВП на 3,8% в поточному році за рахунок 1,2 млрд дол, які мають надійти в державну казну в грудні у вигляді податків з боку банків, телекомунікаційних компаній, промислових підприємств і великих роздрібних мереж. У 2011 р., зростання ВВП, за оцінкою уряду, повинен скласти 3%.
Напередодні міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило суверенний кредитний рейтинг Угорщини на два ступені: рейтинги держзобов'язань Угорщини в місцевій та іноземній валютах знижені з Baa1 до Baa3. При цьому агентство зберегло "негативний" прогноз по рейтингах центральноєвропейської республіки, що означає можливість їх подальшого зниження, говориться в повідомленні Moody's.
Основними чинниками, котрі зумовили зниження суверенного рейтингу Угорщини, Moody's називає "підсилилися занепокоєння щодо середньо-та довгострокової фінансової стійкості країни" і "підвищений ступінь вразливості до зовнішніх впливів". Негативний прогноз по рейтингах Угорщини відображає невизначеність відносно фінансової стійкості угорського уряду, оскільки структурний бюджетний дефіцит буде рости в умовах підвищеної сприйнятливості Угорщини до зовнішніх ризиків, наголошується у коментарі агенції.
В кінці 2008 р. МВФ, ЄС і Всесвітній банк виділили Угорщині 20 млрд євро для запобігання дефолту.