ua en ru

Уряд Угорщини почав переговори з "Сургутнафтогазом" про викуп у нього 21,2% акцій компанії MOL

Уряд Угорщини почав переговори з ВАТ "Сургутнафтогаз" про викуп у нього частки в угорському нафтогазовому концерні MOL (21,2% акцій), передає РБК з посиланням на агентство Reuters, яке у свою чергу посилається на Міністерство розвитку Угорщини. У відомстві також зазначають, що Будапешт хотів би знайти "задовільне для обох сторін рішення" якомога швидше.
Крім того, як йдеться в заяві міністерства, уряд прагне зміцнювати свої національні інтереси в усіх ключових напрямах розвитку угорської економіки."Разом з тим, з огляду на стратегічне значення енергетичного сектора, Будапешт має намір розширювати в ньому державну участь в рамках існуючого законодавства", - відзначили в міністерстві.
В кінці серпня ц.р. з візитом у Росії був міністр національного розвитку Угорщини Тамас Феллегі. За повідомленнями джерел, угорський міністр зустрічався з першим віце-прем'єром Віктором Зубковим, однак про будь-які переговори навколо MOL не повідомлялося. Напередодні угорські ЗМІ процитували заяву Т.Феллегі про те, що уряд Угорщини "не вітає" іноземну присутність у національних компаніях, таких як MOL. "Ми завжди ясно даємо зрозуміти нашим партнерам, у тому числі російським, що в енергетичному секторі та інших стратегічних галузях хочемо зміцнювати роль держави", - сказав Т.Феллегі після переговорів у Москві.
"Сургутнафтогаз" купив 21,2% акцій MOL навесні 2009 р. за ціною в два рази дорожче ринкової (за 1,4 млрд євро) у австрійської OMV Group, проте так і не був включений до реєстру акціонерів MOL через недоброзичливий настрій керівництва MOL і угорської влади.