ua en ru

Уряд Тетчер викрили в бажанні заробити на війні в Перській затоці, - The Guardian

Уряд Тетчер викрили в бажанні заробити на війні в Перській затоці, - The Guardian Фото: Маргарет Тетчер (thatchercentre.com)

Великобританія розцінювала війну в Перській затоці як унікальну можливість заробити

Британський уряд Маргарет Тетчер розцінював вторгнення Іраку в Кувейт у 1990 році як унікальну можливість заробити. Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на розсекречені Національним архівом Британії документи.

"Іракське вторгнення в Кувейт у 1990 році Великобританія розглядала як "безпрецедентну можливість заробити", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, розсекречені документи демонструють, як в процесі нарощування потенціалу війни в Перській затоці британські виробники зброї планували скористатися очікуваним зростанням замовлень на військову техніку.

Зазначається, що міністр з військових закупівель Алан Кларк писав тоді прем'єр-міністру Британії Тетчер, що "незалежно від того, яку ми оберемо політику розгортання в регіоні, це унікальна можливість для Управління експортними поставками Міноборони Великобританії".

"Я змалював список поточних перспектив в області продажу оборонних озброєнь на початку кризи. Тепер вони, ймовірно, збільшаться, якщо ми зробимо все від нас залежне", - заявив міністр у секретній записці говориться від 19 серпня 1990 року, через кілька днів після вторгнення Іраку в Кувейт.

Так, в інших документах міністр позначав як потенційних клієнтів Об'єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, Єгипет і Йорданію. Британія хотіла довести, що швидше і краще реагує на прохання про допомогу, ніж Франція - суперник Великобританії щодо експорту озброєнь.

В одному з брифінгів, складеному 7 серпня, державні службовці обговорили можливі оборонні продажу.

Серед потенційних замовлень було 36 вертольотів Westland Black Hawk для Абу-Дабі. Оман був відзначений як зацікавлений в покупці бойових машин desert Warrior вартістю 55 млн фунтів стерлінгів, а також замовлення на танк Challenger II. Бахрейн хотів купити літаки Hawk, в той час як Саудівська Аравія була вказана як зацікавлена в угоді на суму 200 млн фунтів стерлінгів за 7 літаків на повітряній подушці.

Відзначимо, війська Іраку вторглися в Кувейт 2 серпня 1990 року. Військовий конфлікт тривав два дні, а 8 серпня Багдад оголосив про злиття Кувейту з Іраком. Ці події привели до початку війни в Перській затоці, метою якої було звільнення Кувейту. Іраку протистояла міжнародна коаліція ООН на чолі з США.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву президента Франції Еммануеля Макрона, що Німеччина отримує вигоду через дисбаланси в єврозоні.